Nya Zeelands regering har valt att förbjuda halvautomatiska vapen.
Nya Zeelands regering har valt att förbjuda halvautomatiska vapen.

Efter förra veckans terrorattack i Christchurch väljer Nya Zeelands regering att vidta åtgärder. Under torsdagen meddelade man att halvautomatiska vapen förbjuds i landet. "Tiden då det var lätt att få tag på dessa vapen måste få ett slut", säger landets premiärminister Jacinda Ardern.

Det var under fredagen förra veckan som två moskéer i staden Christchurch attackerades i samband med fredagsbönen. 50 personer dödades och mer än 40 personer skadades i samband med terrorattacken, och nu väljer regeringen att agera.

På en presskonferens meddelade landets premiärminister, Jacinda Ardern, att halvautomatiska vapen ska förbjudas i landet.

LÄS MER: Terrorattacken i Nya Zeeland – det här vet vi

Enligt TT räknar man med att det finns 1,5 miljoner vapen i Nya Zeeland – ett land med fem miljoner invånare. Alla vapenägare behöver licens, men alla vapen behöver inte registreras, vilket har lett till att myndigheterna har en dålig uppfattning kring det exakta antalet vapen i landet.

– Inom kort kommer alla de halvautomatiska vapen som användes i samband med fredagens terrorattack att vara förbjudna i det här landet, säger Jacinda Ardern under en presskonferens på torsdagen.

Staten köper tillbaka vapen

Den nya lagen innefattar flera olika typer av vapen, och enligt Business Insider innebär det även att regeringen kommer att köpa tillbaka de vapen som landets invånare har införskaffat på laglig väg. Enligt Ardern kommer återköpet att kosta staten någonstans mellan 100-200 miljoner dollar, alltså mellan 900 miljoner och 1,8 miljarder kronor.

Landets polischef, Mike Bush, meddelade också att de som äger halvautomatiska vapen utan att ha rätt licens kommer att erbjudas amnesti under en begränsad period, då de kan lämna in sina vapen utan att riskera någon rättslig påföljd.

LÄS MER: 18-åring spred videon från terrordådet – riskerar långt fängelsestraff

Jacinda Ardern väntar sig inte något större motstånd mot den nya vapenlagen.

– Jag tror att det finns en vanlig syn bland nyzeeländare – bland de som äger vapen för legitima syften och bland de som aldrig har rört ett vapen – att tiden då det var lätt att få tag på dessa vapen måste få ett slut. Och i dag blir det så, säger hon.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset