Armand Krajnc. Arkivbild.
Armand Krajnc. Arkivbild.

Klara Svensson mot Mikaela Laurén är ett tungt möte för svensk boxning.En som har erfarenhet av något liknande är Armand Krajnc, som för 15 år sedan mötte Paolo Roberto.– Allt handlar om vem som behärskar den mentala biten, och inte bara lattjar. Att få ner ord till handling och in i ringen, och bli som en pansarvagn, säger Krajnc.

Matchen mellan Mikaela Laurén och Klara Svensson har jämförts flitigt med det klassiska mötet mellan Paolo Roberto och Armand Krajnc i tyska Lübeck 2001.

Och visst finns det likheter. Två av Sveriges främsta boxare ska göra upp om vem som egentligen är bäst i Sverige.

Det är återigen Stockholm mot Skåne och nu, precis som då, var det stockholmaren som stod för de flesta gliringarna.

– Det var roligt snack. Jag hade velat slå honom sedan vi tävlade bredvid varandra på taekwondo-mattor som barn. Men jag hanterade det mer inom mig, byggde upp ett hat, men en kontrollerat vrede, säger Armand Krajnc.

Kunde inte förlora

– Jag minns att min tränare sa att "förlorar du den här matchen får du emigrera till Australien, du kommer att får höra det hela livet".

TT: Du kunde inte förlora?

– Nej, det fanns inte.

Armand Krajnc känner Klara Svensson sedan tiden i Höllviken, där de till och med har haft samme tränare i Christer Ekberg, och han berömmer den 28-åriga boxarens resa.

– Men Mikaela känner jag också lite grann, det är en tuff tjej och det blir en spännande match.

Går att se vinnaren efter tre ronder

Den numera boxningstränaren vill dock inte säga vem han håller som favorit.

– Båda är lika vältränade. Jag tror att det avgörande kan bli det psykologiska kriget, den som vill vinna mest. Första tre ronderna kommer man se exakt vem som kommer vinna, säger Krajnc.

Han säger att han är glad att matchen blir av i Sverige, till skillnad från matchen mellan honom och Roberto. Men han är samtidigt kritisk till att det kommer in en utländsk promotor och kör en gala.

– Jag har inte fått någon inbjudan och de vet mycket väl vem jag är. Det är fruktansvärt. Jag tycker att en svensk promotor borde göra det, det behövs fler galor och fler promotors – boxarna finns, jag har flera jätteduktiga boxare (i klubben i Ystad), vi har gymmen fulla, jag vill gärna göra en gala eller vara på en. Nu när de släppt fler ronder också, så har boxningen kommit tillbaka i Sverige.

– Men jag hoppas att matchen blir bra, det är roligt och bra för proffsboxningen i Sverige.

Henrik Montgomery
Paolo Roberto och Armand Krajnc i Lübeck. Krajnc vann matchen, men Roberto stod alla ronder.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset