Krama inte koalorna – de kan ge dig klamydia
Krama inte koalorna – de kan ge dig klamydia

De kan lätt misstas för teddybjörnar. Men nu varnas turister som vill krama de vänligt sinnade koalabjörnarna. De kan smitta människor med klamydia.

Visst är de svåra att motstå, med sin fluffiga päls och nallebjörnsnosar. Koalabjörnar är dessutom vänligt sinnade djur och att plocka upp den i famnen är något av en turistattraktion i autraliska djurreservat. Men nu kan det vara slut på det. Ett stort utbrott av klamydia håller nämligen på att slå ut stora delar av djurstammen.

Efter att antalet individer minskat med 45 procent i australiska städer och 15 procent på landsbygden började forskare titta på vad som kunde ligga bakom. Resultatet var något av en chock, skriver Daily Mail. Klamydia spreds som en löpeld bland djuren – en smitta som även kan överföras till närgångna människor som vill klappa djuren. 

Utbrottet fick särskild uppmärksamhet när bandmedlemmar i One Direction plockade upp en koala under ett besök ett djurreservat i Brisbane för några månader sedan. Koalan valde då att urinera över de överrumplade pojkbandsmedlemmarna.

– Jag är uppriktigt rädd. Det här är oroande. Jag hade aldrig plockat upp koalan om jag vetat, sa han till tidningen The Sun. 

Symtonen på klamydia inkluderar allvarliga ögoninfektioner, njurskador och inkontinens. För människor kan det leda till inflammation i äggledare, som i sin tur kan leda till framtida missfall. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset