Barn-, äldre- och jämställdhets­minister Åsa Regnér (S) efter riksdagsdebatten om assistansersättning.
Barn-, äldre- och jämställdhets­minister Åsa Regnér (S) efter riksdagsdebatten om assistansersättning.

Flera partier kräver att regeringen ger Försäkringskassan nya order vad gäller personlig assistans för funktionshindrade. Ingången ska inte bara vara att hejda kostnaderna. Men regeringen försvarar sig.

– Om vi inte säkerställer att medel används som det är tänkt, är det på lång sikt svårt att få skattebetalarna att bidra, då är vi ute på hal is. Jag tycker att assistansen är oerhört viktig men jag tycker också att det är oerhört viktigt att ha kontroll över medlen, säger barn- och äldreminister Åsa Regnér (S), i riksdagens debatt om personlig assistans.

Hon försvarade regeringens omstridda direktiv till Försäkringskassan för 2016 som säger att myndigheten ska bidra till att "bryta utvecklingen" (läs: ökningen) av antalet timmar i den personliga assistansen. Idag får cirka 16 000 personer assistans, antalet timmar i genomsnitt per vecka och brukare har ökat från 101 till 127 timmar på tio år.

Regnér kan inte, när TT frågar efter debatten, svara på om det är sannolikt att regeringen ändrar formuleringen om att "bryta utvecklingen" i direktiven till kassan för 2017.

Används fel

Regnér säger i debatten att uppemot 3 av de 30 miljarderna som assistansen omfattar kanske inte går till assistanstimmar.

Direktiven till Försäkringskassan har bidragit till orimliga neddragningar av assistans, hävdar kritikerna.

– Om ni vill kan ni ha ett sammanträde i eftermiddag och dra tillbaka direktiven, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Hans parti var drivande bakom LSS-lagen med den statliga assistansen när den infördes 1994. Han säger att 30 miljarder är enormt mycket pengar och att det blev mycket dyrare än vad man kunde förutse. Men det är värt det eftersom det är en stor frihetsreform för de som omfattas.

Moderaternas Cecilia Widegren hävdar att regeringen inte ser helheten och utan färdig analys riktar in sig på att dra ner på ett konto redan nu.

Efterlyser analys

Kristdemokraternas Emma Henriksson, vars parti begärt debatten, frågar sig också var regeringens analys är om varför timmar och kostnader ökar.

– Regeringen verkar inte inse, eller vill inte erkänna, att ökningen av antalet genomsnittliga timmar helt eller delvis kanske kan förklaras av ökade behov, säger Henriksson.

Sverigedemokraternas företrädare Carina Herrstedt anklagar de övriga för att ägna sig åt pajkastning och understryker att assistans är en fråga om rättigheter och behov. Hon tror att en lösning kunde vara att göra staten ensamt ansvarig för personlig assistans, för att undvika strid om ansvar mellan stat och kommun.

Claudio Bresciani/TT
Erik Korsås hjälper sin son Justus Bengtsson Korsås, 15 år, med trakeostomi utanför Riksdagen i Stockholm. Idag hålls en debatt om hur man ska bromsa kostnaderna för den personliga assistansen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset