Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

Turkiets säkerhetsråd kräver en förlängning av undantagstillståndet som infördes efter kuppförsöket i landet i mitten av juli.Rådet vill även se att den 15 juli, dagen då kuppen startade, blir en årlig dag för demokrati och frihet.

Säkerhetsrådet sade efter ett möte i Ankara, under ledning av president Recep Tayyip Erdogan, att undantagstillståndet måste förlängas för att "skydda vår demokrati, rättsstatsprincipen, rättigheter och friheter för våra medborgare".

Regeringen i landet har under rådande undantagstillstånd gjort omfattande utrensningar inom militären, polisen, rättsväsendet och utbildningssystemet. Över 32 000 personer har frihetsberövats och ett stort antal sparkats från sina jobb.

Erdogan införde det tre månader långa undantagstillståndet den 20 juli, mindre än en vecka efter den misslyckade kuppen, vilket betyder att det skulle ha löpt ut i mitten av oktober.

Uttalandet från säkerhetsrådet ses som en formalitet och det har inte getts några besked på hur lång den nya tidsperioden blir.

Aktivister har anklagat Ankara för att urholka rättssäkerheten i landet genom undantagstillståndet, vilket ger presidenten och regeringen utökade befogenheter.

Myndigheterna säger att det är en nödvändlighet för att ta itu med anhängare till den i USA bosatte predikanten Fethullah Gülen, som de anklagar för att ligga bakom kuppförsöket.

I uttalandet föreslog säkerhetsrådet också att den 15 juli ska bli Turkiets årliga dag "för demokrati och frihet".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset