Förlags-, film- och tv-branscherna är inte nöjda med regeringens handlingsplan för att ta itu med illegal nedladdning. Arkivbild.
Förlags-, film- och tv-branscherna är inte nöjda med regeringens handlingsplan för att ta itu med illegal nedladdning. Arkivbild.

Förlags-, film- och tv-branscherna är inte nöjda med regeringens handlingsplan för att ta itu med illegal nedladdning. Nu kommer branschföreningarna med egna förslag på åtgärder.

Efter att ha bjudit in branschföreningarna i september i fjol för rundabordssamtal har regeringen tagit fram en handlingsplan för att ta itu med den illegala nedladdningen, men handlingsplanen betraktas som otillräcklig.

– Vi är inte nöjda. Vi hade hoppats att resultatet skulle vara mer konkret, men de viktiga frågorna kvarstår olösta, säger Kristina Ahlinder, vd för Förläggareföreningen, till Svensk Bokhandel.

Branschföreningarna vänder sig bland annat mot att regeringens föreslagna åtgärder baseras på frivillighet och upplysning – inte tvingande lagstiftning.

– Stötestenen är internetoperatörerna som är ovilliga till att agera så länge det inte finns tvingande lagstiftning, säger Ahlinder.

I en skrivelse ger branschföreningarna i stället tre förslag på åtgärder. De vill se att illegala tjänster spärras, höjda straff även mot de som fildelar i mindre skala samt förtydliga lagstiftningen mot strömmad nedladdning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset