John Hassler, ordförande på Finanspolitiska rådet, föreslår ändringar i avtalen så att nyanlända utan kompetens ska komma in på arbetsmarknaden.
John Hassler, ordförande på Finanspolitiska rådet, föreslår ändringar i avtalen så att nyanlända utan kompetens ska komma in på arbetsmarknaden.

Nyanlända med låg kompetens ska erbjudas jobb med lägre lön. Det föreslår Finanspolitiska rådets ordförande John Hassler. ”Vi måste se sanningen i vitögat”, säger Hassler till Sveriges Radio.

För att fler nyanlända ska komma in på arbetsmarknaden krävs det att fackförbunden och arbetsgivaren tar ansvar, menar John Hassler. 

Genom en särskild klausul i anställningsavtalet skulle nyanlända som inte har någon högre utbildning och ingen erfarenhet från den svenska arbetsmarknaden få lägre löner, rapporterar Ekot.

► LÄS MER: OECD kritiserar svensk arbetsmarknad 

På frågan om den lösningen inte skapar ett a- och b-lag på arbetsmarknaden säger John Hassler till radion:

– Jo visst, men vi måste också se sanningen i vitögat, att det kommer in människor med väldigt låga kvalifikationer och väldigt låg produktivitet. 

Hotellbranschen anställer många personer med utländsk bakgrund och förslaget får tummen upp av branschorganisationen Visits. Till ekot säger vd:n Eva Östling att staten måste måste se över kostnader för arbetsgivaravgifter. Men hotell- och restaurangfacket sågar förslaget: 

– Det är helt absurt med olika lön beroende på i vilket land man är född. Oavsett om jag är förr i Damaskus eller Göteborg ska jag ha samma lön för likvärdigt arbete, säger Therese Guovelin, Hotell- och restaurangfackets ordförande till Ekot. 

► LÄS MER:Trög arbetsmarknad för nyanlända 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset