"Det är ju egentligen en dålig produkt", säger Åse Domeij vid Axfood.
"Det är ju egentligen en dålig produkt", säger Åse Domeij vid Axfood.

Under grill- och eldningsförbudet i sommar slutade flera livsmedelsföretag att sälja engångsgrillar. Nu väcks krav på att förbjuda grillarna permanent.

Redan innan grillningsförbuden var det flera livsmedelsföretag som slutade sälja engångsgrillar. Och nu vill flera, däribland brandförsvaret och Skärgårdsstiftelsen förbjuda engångsgrillar permanent, skriver SVT.

Enligt Anna Waxin, VD för Skärgårdsstiftelsen, beror det på den höga brandrisken med engångsgrillar, men också på att de förstör naturen och skadar tillsynsmän som måste ta hand om kvarlämnade grillar.

LÄS MER: Polisens vädjan under megatorkan: Sluta grilla

Livsmedelsföretaget håller med

Även livsmedelsföretaget Axfodd, som driver Hemköp och Willys, håller med om att engångsgrillarna är oönskade.

– Det är ju egentligen en dålig produkt av andra orsaker än just bränderna. De innebär mycket nedskräpning och består av aluminium, som oftast inte lämnas till metallåtervinningen, så vi säljer dem fortfarande inte, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef hos Axfood till SVT.

LÄS MER: Hemköps grillvink under megatorkan – möts av raseri

Coop och ICA: Handlar och butiker får avgöra

Både Coop och ICA drog in engångsgrillarna under sommaren. Enligt dem är det dock upp till de enskilda handlarna och butikerna att avgöra om de vill sälja produkten.

– Rätt använd och källsorterad efter användning så är det en praktisk och populär produkt som konsumenten själv måste få välja att köpa eller inte köpa, säger Tony Holmberg, vd på ICA Non Food.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset