Ryssland förnekar all inblandning i giftattacken och pekar i stället ut flera andra länder, däribland Sverige.
Ryssland förnekar all inblandning i giftattacken och pekar i stället ut flera andra länder, däribland Sverige.

Rysslands utrikesdepartement pekar ut flera länder för att ha spridit det nervgift som användes i mordförsöket mot den tidigare ryske dubbelagente Sergej Skripal och hans dotter – däribland Sverige.

Enligt det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova har giftet troligtvis kommit från Storbritannien, Slovakien, Tjeckien eller Sverige. Orsaken, påstår hon, är att länderna har bedrivit studier på nervgiftet Novitjok som användes i dådet.

– Den mest troliga ursprungskällan till den här kemikalien är länderna som sedan slutet av 1990-talet bedrivit intensiv forskning på substanser från Novitjok-projektet, säger hon till det ryska statsstyrda tv-nätverket Russia Today (RT).

LÄS MER: Theresa May pekar ut Ryssland – ligger ”högst sannolikt” bakom nervgiftdådet

Sveriges utrikesminister Margot Wallström tillbakavisar uppgifterna via sin presstab, som säger till TT att det är helt felaktigt att Sverige skulle vara inblandat.

Sergej Skripal, som arbetat som dubbelagent åt britterna under sin tid i Rysslands underrättelsetjänst, och hans dotter Julia hittades medvetslösa på en bänk i en galleria i brittiska Salisbury den 4 mars. Enligt utredningen användes nervgiftet Novitjok, som togs fram i Sovjetunionen på 70- och 80-talen i dådet. Storbritannien har krävt att Ryssland ska förklara hur giftet hamnade i Salisbury.

Händelsen har utlöst en diplomatisk kris mellan länderna. Samtidigt som Ryssland nekar till all inblandning pekade den brittiske utrikesministern Boris Johnson i går ut president Putin personligen som den som troligtvis gav ordern. Putin svarar med att kalla uttalandet ”oförsvarligt”.

LÄS MER: Experter: Valet i Ryssland handlar bara om Putin

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset