Den tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrov tar till dokusåpatricket för att förändra bilden av sig själv. Arkivbild.
Den tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrov tar till dokusåpatricket för att förändra bilden av sig själv. Arkivbild.

Den excentriske Ramzan Kadyrov styr den ryska delrepubliken Tjetjenien med järnhand. Men med hjälp av en dokusåpa hoppas han mjuka upp bilden av sig själv.

Den amerikanske affärsmannen Donald Trump gick från såpan "The Apprentice" till att bli USA:s näste president. I Tjetjenien hoppas Ramzan Kadyrov på en omvänd förvandling. Ryssland har i månader sänt tv-programmet "Komanda" (Teamet) – i vilket den tidigare krigsherren ska utse en ny assistent.

Programmet är också ett sätt för Kadyrov att putsa på bilden av sig själv. Hans allt mer hårdföra styre har fördömts både internationellt och i Ryssland. Kanske hoppas den 40-årige presidenten att kritikerna ska blidkas av tv-bilder där han strosar över en äng med en bukett blommor i handen eller när han släpper ut en flock hjortar i naturen.

Skrämmande?

Ett av avsnitten inleds med att Kadyrov förklarar varför synen på honom behöver förändras.

– Liberaler har skapat en bild av mig som gör att folk tror att jag är skrämmande, att jag kommer att döda varje person som säger något om mig, att jag kommer att slänga dem i en fängelsehåla och knivhugga dem, säger Kadyrov medan han styr en sportbil genom ett hisnande vackert bergslandskap, skriver The New York Times.

Kadyrov avfärdar den bilden som ett sätt för västländer att försöka få det ryska folket att vända sig mot honom, i ett försök att få till ett regimskifte i landet.

Fel bild

Men det trivsamma tv-programmet är långt ifrån Kadyrovs verkliga styre, som enligt människorättsgrupper upprätthålls genom korruption, tortyr och utomrättsliga avrättningar.

– Det skapar en bild av en person och en republik som inte existerar. Verksamheten, den politiska och sociala miljön som visas, är chockerande jämfört med verkligheten, säger Jekaterina Sokirjanskaja, på International Crisis Group, till The New York Times.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset