Historierna är så många och statistiken så dyster att det snart bara är JO och Riksrevisionen som orkar bry sig. Skattebetalarna har gett upp för länge sedan. Politikerna försöker, lika förljuget som meningslöst, att plocka poäng på nya miljardsatsningar och en och annan statlig utredning som inte ens journalisterna orkar läsa. Faktum är att till och med brottsoffren rycker på axlarna och nöjer sig med en reducerad försäkringsersättning som på sikt äts upp av höjda försäkringspremier.

Det handlar om så kallade mängdbrott – alltså om den absoluta majoritet av all kriminalitet som äter sig in i hundratusentals människors liv utan att någonting händer. Det senaste brottsoffret som dränktes i den polisiära byråkratin är 38-årige Erkan Cesmeli. Hans när nog dystopiska historia rullades i veckan upp i Robert Aschbergs program i Radio 1.

Ärendet är enkelt: Erkan hade köpt en ny tv för 4 499 kronor som han lastade in i sin bil. Medan han utförde ett par andra ärenden krossade någon bilrutan och stal hans tv. Erkan anmälde inbrottet och samma dag beslutade polisen att inte inleda någon förundersökning eftersom ”spaningsuppslag saknas”. Där kunde historien vara slut och läggas till det jättelika arkiv som i sig är ett monument över rättsstatens misslyckande.

Ett par dagar senare visade det sig dock att inbrottet hade filmats av en övervakningskamera. Två banditer och en bil med deras registreringsnummer syntes på bilderna. Ärendet återupptogs formellt och detta var alltså ett utmärkt tillfälle för varje polis med en smula detektivambitioner att göra rätt för sin lön.

En månad senare lades dock ärendet ner eftersom ”spår kan ej anges i nuläget”. Övervakningsbilderna hade då hunnit raderas hos bevakningsbolaget.

Det största problemet med detta är inte att Erkan blir utan upprättelse. Det värsta är att ett enda gripande av en sådan här bandit skulle ha kunnat leda till att hundratals andra brott klarades upp vid en husrannsakan.

Dessutom kunde vi andra få slippa att utsättas för nya brott under de sommarmånader som banditen hade fått tillbringa bakom lås och bom. Detta behöver man knappast vara rikspolischef för att begripa.

+ Cirkusen kring kungen kunde bli en rafflande Hollywoodrulle!

Vem är näste man till rakning efter SOS Alarms dödliga sjabbel?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset