Korta fängelsestraff gör ingen skillnad, menar Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården.
Korta fängelsestraff gör ingen skillnad, menar Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården.

Kriminalvården vill se att de som döms till kortare straff i stället får frivård. Detta för att bryta ett negativt mönster.

Kriminalvården menar att ett kortare fängelsestraff inte gör någon skillnad när det gäller personens beteende. Kriminalvården konstaterar även att de flesta dömda har ett stort vårdbehov som inte hinner tillgodoses med korta fängelsestraff, rapporterar SR.

– Det krävs mycket längre insatser. Kriminalvården har mycket större möjligheter att få effekt genom en frivårdsinsats, snarare än ett kort fängelsestraff, säger Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården, till SR.

LÄS MER: JO går hårt åt Kriminalvården

Samhällstjänst i kombination med vård

Nils Öberg rekommenderar i stället för kortare fängelsetid att den dömde får samhällstjänst i kombination med vård för att kunna bryta mönstret.

– Om man har ett livslångt problem bakom sig så är det inte realistiskt att tro att Kriminalvården kommer att fixa det på sju veckor, säger Nils Öberg till SR.

LÄS MER: Fler kvinnor hamnar i fängelse

Regler i brottsbalken styr

Men det är inte så lätt eftersom rättsväsendet dömer efter rådande lagstiftning.

– Som åklagare kan jag förstå Kriminalvårdens dilemma. Det är klart att det är svårt att få till en fruktbart behandling under den här ganska korta tiden. Nu är ju inte det någonting som man väger in när man agerar som åklagare i domstol och ska föreslå en påföljd för domstolen utan det är ju reglerna i brottsbalken som styr påföljdsvalet, säger Henrik Olin, vice chefsåklagare på Åklagarkammaren i Eskilstuna, till SR.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Kriminalvård