Kriminalvården inför mobilanvändande för klienter.
Kriminalvården inför mobilanvändande för klienter.

Snart ska intagna på landets fängelser få lära sig att hantera mobiltelefoner. Detta i ett treårigt projekt med syfte att klienterna lättare ska kunna anpassa sig till ett liv utanför fångenskap.

Den som hamnar i fängelse har inte tillgång till varken mobiltelefoner, internet eller dator. Men det gör att livet efter tiden i fängelse blir svårare att anpassa sig till.

– Det vi släpper ut folk till i dag är en värld där man behöver kunna hantera digitala verktyg för att ta sig fram; man måste kunna parkera en bil, åka buss, söka ett jobb, kommunicera med myndigheter och så vidare, säger Fredrik Wilhelmsson vid Kriminalvården till SR.

LÄS MER: Kriminalvården: Frivård bättre än korta fängelsestraff

Fredrik Wilhelmsson är enhetschef och ansvarig för säkerhetsfrågor på Kriminalvården. I ett treårigt it-projekt leder han satsningen där intagna på landets fängelser ska bli mer digitala. I huvudsak handlar det om att de får lära sig bland annat att googla, hur man söker och laddar ner appar samt hur man hanterar bank-id.

– Jag brukar säga att vi ska aldrig släppa ut någon utan fem färdigheter: man ska kunna läsa, skriva, räkna, uttrycka sig i tal och man måste kunna hantera digitala verktyg, när man kommer ut i samhället, säger han till SR.

LÄS MER: Kritiken: Hur kunde han rymma trots ”Breivikbälte”?

Men de får inte tillgång till det riktiga internet.

– Det finns ju naturligtvis ett krav på säkerhet i det här, vi kan inte tillåta att folk fortsätter begå brott via nätet, utan vi måste hantera det på ett säkert sätt, säger Fredrik Wilhelmsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset