Kristofers Kastellanoss rymde vid Laxå under en fångtransport.
Kristofers Kastellanoss rymde vid Laxå under en fångtransport.

Larmen fungerade inte och personalen följde inte reglerna då morddömde Kristofers Kastellanoss rymde under en fångtransport. Det visar nu kriminalvårdens egen utredning. ”Vi har misslyckats med vårt grundläggande uppdrag”, säger säkerhetsdirektören.

Den morddömde Kristofers Kastellanoss, 25, rymde från en fångtransport den 12 juli. Rymningen genomfördes i samband med en kisspaus i närheten av Laxå, vilket Metro tidigt kunde rapportera.

Nu är kriminalvårdens incidentutredning klar, och det framgår att personalen inte följde de regler som gäller vid fångtransporter.

– Vi har klarlagt händelseförloppet och ser mycket allvarligt på det inträffade. Jag kan konstatera att vi har misslyckats i vårt grundläggande uppdrag i att bevaka klienten, genomföra en säker transport och att skydda allmänheten. Det beklagar vi, säger Kenneth Holm, säkerhetsdirektör vid Kriminalvården, till Metro.

Personal har omplacerats

Fångtransporten sköttes av tre av kriminalvårdens medarbetare, och i utredningen framkommer att samtliga hade ett ansvar för att Kristofers Kastellanoss lyckades rymma.

– Alla tre är tillfälligt omplacerade och har nu andra arbetsuppgifter. Man har gjort avsteg från de regler och rutiner som finns, och haft ett alldeles för lågt säkerhetsmedvetande vid det här oplanerade stoppet, säger Kenneth Holm.

LÄS MER: GW om rymmaren: Någon jävel som hjälpt honom

Utredningen visar även på andra brister – att två av de bärbara överfallslarmen inte var aktiverade hos larmoperatören.

– Vi har sett att ett antal radioapparater inte fungerade som de skulle. Men det har inte direkt påverkat händelsen, och vi ser inte att något systemfel ligger bakom rymningen, säger Kenneth Holm.

”Fullt förtroende att polisen kommer gripa honom”

Att fångar rymmer i samband med transporter är väldigt ovanligt, enligt Kenneth Holm, som pekar på att drygt 65 000 transporter av kriminalvårdsklienter genomfördes under förra året.

– Senast någon avvek från en transport var 2014. Transporterna är en av våra mest sårbara verksamheter eftersom vi då befinner oss utanför vårt ordinarie skalskydd i form av häkten och anstalter.

LÄS MER: Åklagarens varning: Rymmaren kan ta till allvarligt våld

Förutom Kriminalvårdens egen utredning har polisen inlett en utredning som rör tjänstefel.

Kristofers Kastellanoss dömdes nyligen till 14 års fängelse av hovrätten för ett brutalt knivmord. Han är fortfarande på rymmen.

– Det är naturligtvis beklagligt att han fortfarande är på fri fot. Men vi har fullt förtroende för att polisen kommer att gripa honom, säger Kenneth Holm.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset