Efter dödsskjutningen i Östberga tidigare i veckan trängde sig flera personer in på akutmottagningen på Karolinska sjukhuset. Det är inte ett nytt fenomen – i Malmö är de vana. ”Vårdpersonalen kallas för horor och slampor”, säger säkerhetshandläggaren Marie Jensen till TV4.

Det var i tisdags som två män sköts i Östberga, i södra Stockholm, och en av männen dog av sina skador.

När de skjutna tagits till akutmottagningen på Karolinska sjukhuset i Solna kom en större grupp personer dit – några trängde sig förbi polisen och tog sig in till väntrummet. För SVT berättade personal om hur de fick evakueras och låsa in sig.

Marie Jensen, säkerhetshandläggare vid Region Skåne, känner igen sig. I TV4 Nyhetsmorgon berättar hon om hur det blir en anstormning av anhöriga när skottskadade personer kommer in till akutmottagningen.

LÄS MER: En dödsskjuten i Östberga – flera förhörs

– De som kommer och vill hälsa på tillhör också de kriminella organisationerna, eller gängen. De är hotfulla och vi vet inte om de är beväpnade. Vårdpersonalen kallas för horor, slampor och man hotar med att våldta dem om man inte får som man vill, säger Marie Jensen till TV4.

Hon berättar att det påverkar vården. För vårdpersonalen blir det till en oro och otrygghet att vårda patienterna.

För att få bukt på problemen har region Skåne utarbetat ett så kallat åtgärdskort. Dygnet runt finns det tjänstemän i beredskap, beredda att förstärka och följa patienten under hela vårdförloppet när det behövs.

Detta för att ge vårdpersonalen den trygghet de behöver för att kunna göra sitt jobb.

– Vi måste fortsätta att ha nolltolerans mot det här och ge personalen stöd att polisanmäla vid kränkningar och hot. Det ska finnas rutiner på avdelningarna, säger Marie Jensen.

LÄS MER: Greps med vapen efter hot på akuten

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset