Genom att ta reda på vart medlemmar vid olika skytteklubbar bor lyckades kriminella komma över ett flertal vapen.
Genom att ta reda på vart medlemmar vid olika skytteklubbar bor lyckades kriminella komma över ett flertal vapen.

Kriminella personer använde google för att få fram adressuppgifter till medlemmar i olika skytteklubbar. Vid ett tillfälle stals ett vapenskåp med elva vapen – varav ett användes vid ett dödsfall i Tensta, rapporterar Sveriges radio.

En tävlingsskytt som är medlem i Roslagens pistolskyttar råkade ut för ett inbrott i sitt hem. Vid inbrottet stals ett vapenskåp innehållandes elva vapen och ammunition.

Under polisens utredning av fallet har det framkommit att vapnen stals genom att vapentjuvarna googlat sig fram till pistolskytteförbundets hemsida, där de sedan kommit över resultatlistor med för- och efternamn till över sjuttio medlemmar i olika skytteklubbar. Sedan har man tagit reda på var dessa bor, rapporterar Sveriges radio.

– Det är ju otäckt att man så lätt kan kartlägga det. Det är ju via öppna register, säger polisinspektör Mats Lindström som utrett ärendet, till SR.

LÄS MER: 5 206 vapen inlämnade efter halva vapenamnestin

Enligt polisen såldes vapnen vidare till kriminella ligor. Dagen efter stölden hemma hos tävlingsskytten dog en man i Tensta i Stockholm när ett skott gick av vid en vapenaffär. Vapnet som skulle säljas kom från det stulna vapenskåpet.

– Det här vapnet hade hamnat i Tensta därför att en av dem som senare blev dömd för stölden hade åkt dit för att sälja det till den personen som sedan ådrog sig den här dödliga skottskadan, säger Mats Lindström till SR.

Inga andra vapen har påträffats efter stölden, och polisen tror därför att de sålts vidare i kriminella kretsar.

LÄS MER: Duellen: Är det rätt att sätta in militär mot gängkriminaliteten?

Roslagens pistolskyttar har efter händelsen valt att inte längre publicera sina resultatlistor öppet på hemsidan. Pistolskytteförbundet, med över 26 000 medlemmar fördelade på 523 föreningar, kommer dock fortsätta med publika resultatlistor.

– Vi kan inte ta ansvar för vad kriminella element håller på med om vi följer lagar och regler i övrigt, säger Mike Winnerstig, styrelseordförande och presstalesman på Pistolskytteförbundet, till SR.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset