Ett våldsamt beteende grundläggs tidigt, visar forskning som nu prisas.
Ett våldsamt beteende grundläggs tidigt, visar forskning som nu prisas.

Kulmen för ett våldsamt beteende är inte vid tjugo års ålder – utan vid tre års ålder.För denna och många andra insiktsfulla kriminologiska slutsatser tilldelas kanadensaren Richard Tremblay det så kallade Stockholmspriset i kriminologi nästa år.

Enligt den internationella juryn har Richard Tremblay funnit grundläggande, vetenskapliga samband mellan biologi och sociala faktorer i sin forskning som haft ett stort fokus på föräldraskapets betydelse.

Enligt ett pressmeddelande från Stockholms universitet är det "ett livsverk av banbrytande forskning" som belönas, snarare än en enskild upptäckt.

Tremblays forskning visar bland annat att orsakerna till tidigt och återkommande våld är såväl sociala som genetiska, vilket innebär att de kan påverkas och inte bör accepteras som oundvikliga.

Bland annat har han visat att barn med förlossningsskador och som gick i förskolan vid fyra års ålder löper ökad risk att utveckla ett våldsamt beteende, varför dessa barn behöver en särskild typ av stöd för att nå en positiv utveckling.

Trembley upprättade en lista och kunde visa att barn med vissa riskfaktorer, men som fick ett intensivt stöd mellan sju och nio års ålder, reducerade risken för ett kriminellt beteende vid 24 års ålder med 34 procent, jämfört med barn med liknande riskfaktorer som inte fick något stöd.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset