Claes Nöjd, tillförordnad chef för nationella transportenheten, svarar på kritik om den morddömde som rymde vid en kisspaus.
Claes Nöjd, tillförordnad chef för nationella transportenheten, svarar på kritik om den morddömde som rymde vid en kisspaus.

Morddömde Kristofers Kastellanoss lyckades rymma vid en kisspaus utanför Laxå. Kriminalvården har fått skarp kritik för det inträffade, och nu svarar deras Claes Nöjd på kritiken.

Sedan i går har den morddömde Kristofers Kastellanoss, 25, varit på fri fot efter att han rymde från en fångtransport. Han rymde i samband med en kisspaus utanför Laxå, enligt uppgifter till Metro.

Claes Nöjd är chef för nationella transportenheten. Nu svarar han på den skarpa kritiken som har riktats mot Kriminalvården.

Hur många klienter var med i transporten?

– Två klienter var med i transporten, inklusive personen som rymde.

Hur många personal befann sig i transporten?

– Tre personal, vilket också är det normala vid en transport.

LÄS MER: Morddömd som rymde vid kisspaus fortfarande på fri fot 

Hur erfaren var personalen?

– De är ordinarie personal alla tre. En har haft en tillsvidaretjänst sedan i våras, men alla genomgår en 20 veckor lång utbildning när de anställs och därefter genomför vi regelbundna övningar. Ibland tillsammans med andra samverkansparters.

Är personalen vid fångtransporten kvar i tjänst?

– Ja, de är kvar i tjänst.

LÄS MER: Kritiken: Hur kunde han rymma trots ”Breivikbälte”? 

Vilket typ av fängsel bar mannen vid rymningen?

– Han hade handfängsel. Det kan kombineras med ett midjefängsel, vilket vi använder i vissa fall, men om det har förekommit här kan vi inte gå ut med.

Är han farlig för allmänheten?

– Utifrån händelsen kan vi inte svara på det. Det är en fråga för polisen.

Hur kunde rymningen gå till?

– Vi har påbörjat en incidentutredning och där kollar vi på själva händelseförloppet i detalj. Det är mycket viktigt för oss att utreda vad som har hänt, just nu är det den mest prioriterade utredningen vi har. Vi har kallat in personal från semestern till och med, och ser mycket allvarligt på händelsen. Som sagt är det ovanligt med rymningar generellt från Kriminalvården.

När hände det senast?

– Innan 2015. Exakt år har jag inte i huvudet, men innan 2015.

LÄS MER: Nationella insatsstyrkan jagar morddömd rymmare 

Det har förekommit uppgifter om att fången stannade för en kisspaus, stämmer det?

– Det kan vi inte bekräfta. Vi vill inte förekomma utredningen. Vi utreder på ett sätt så vi kommer fram till som har hänt och vad vi behöver förbättra i vår verksamhet

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset