Försäljningen av nya lyxlägenheter går trögt för Oscar Properties.
Försäljningen av nya lyxlägenheter går trögt för Oscar Properties.

De sjunkande bostadspriserna slår hårt mot marknaden för lyxbostäder. Byggherren Oscar Properties har osålda exklusiva lägenheter för över en miljard kronor, enligt SvD.

Med spektakulära nybyggen, exklusiv design och storslagen utsikt har byggherrarna i flera år lockat köpare bland välbeställda storstadsbor.

Men den svalnande bostadsmarknaden har fått rusningen efter lyxlägenheterna att stanna av, rapporterar flera medier. Och krisen börjar synas i fallande aktiekurser och byggprojekt som läggs på is.

Högprofilerade Oscar Properties, som bland annat står bakom flera uppmärksammade byggen i Stockholm, redovisar ett rörelseresultat på minus 112 miljoner kronor för fjärde kvartalet förra året. Samtidigt minskade intäkterna med 22 procent och bolaget sålde bara 16 lägenheter under kvartalet, jämfört med 104 under motsvarande period året innan, skriver Dagens Industri.

LÄS MER: Hon har köpt Sveriges dyraste hus – för 125 miljoner kronor

– Vi lägger en tuff höst till handlingarna och är såklart oerhört besvikna att vi inte når upp till den finansiella prognos vi lämnade, säger företagets vd Oscar Engelbert till tidningen.

Enligt SvD:s beräkningar sitter Oscar Properties på osålda lägenheter till ett värde av över en miljard kronor. Tuffast går det enligt tidningen för projektet ”Helix”, ett av de blivande två tornen vid den nya Hagastaden i Stockholm, där endast hälften av lägenheterna är sålda. I flera andra bostadsprojekt har företaget tvingats sälja ut sina andelar.

Men det är inte bara lyxlägenheter som går trögt. Även stora byggjättar som bygger  bostadsrätter med lägre prislapp får allt svårare att sälja dem. Till exempel sålde JM Bostad Stockholm bara hälften så många i fjärde kvartalet 2017 som samma period året innan, enligt SvD.

LÄS MER: Här är kaninen Griffins lyxboende

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset