Kvalfyllt kval väntar Helsingborg och dess tränare Henrik Larsson. Arkivbild.
Kvalfyllt kval väntar Helsingborg och dess tränare Henrik Larsson. Arkivbild.

Beredskap för spel i superettan finns.Sådana tankar vill dock inte anrika Helsingborgs IF tänka.– Det viktiga är att vi bygger en förening som är riggat för att vara tillbaka i toppen, säger klubbdirektören Mats-Ola Schulze inför kvalet.

Fotbollssäsongen 2011. Anrika Helsingborgs IF vinner allt som går att vinna inom Sveriges gränser – SM-guldet, Svenska cupen och supercupen. När föreningen stänger säsongen står det plus 28,8 miljoner kronor i bokslutet för året och det egna kapitalet uppgår till nästan samma siffra.

Nu ser det annorlunda ut.

– HIF är ju inte vid ett supergott skick, säger klubbdirektören Mats-Ola Schulze.

"Bra varumärke"

I samma andetag väljer Schulze, som tillträdde sin tjänst så sent som i maj i år, att se det positivt.

– Det är ett fantastiskt bra varumärke och det är ett väldigt stort intresse runt Helsingborgs IF, och vi får en fantastisk ny arena. Det är många positiva saker vi försökt bygga runt det senaste halvåret, säger han.

Den krassa verkligheten är dock inte ljus. Torsdag och söndag väntar ett ångestladdat kval mot Halmstad för fortsatt allsvensk existens. Ekonomiskt väntas klubben göra ett minusresultat för tredje gången de fem senaste åren (minus 3,4–4,0 miljoner kronor) och det egna kapitalet har ätits upp.

– Jag skulle tippa på att vi landar på någon miljon kronor i eget kapital, säger Schulze.

TT: Vad skulle det innebära ekonomiskt för klubben att åka ner i superettan?

– Det är inget vi fokuserar på eller kommenterar. Den beredskapen har klubbledningen och styrelsen, men det är inget vi hanterar medialt eller i något annat forum här och nu.

Under Henrik Larssons första år som manager slutade Helsingborg åtta i allsvenskan. Hur årets säsong slutar vet vi först på söndag, men enligt Schulze har det aldrig varit aktuellt att ge HIF-ikonen sparken under årets tunga säsong.

– Vi har förtroendet för vår manager. Vi har förtroendet för de människor han har handplockat runt omkring sig. Han visste när han klev på det här uppdraget, liksom jag själv, att det är ett tufft uppdrag. Det handlar om att delvis bygga ett nytt Helsingborgs IF utifrån nya ekonomiska förutsättningar, säger Mats-Ola Schulze.

Ska tillbaka till toppen

För även om femfaldiga SM-guldmedaljören Helsingborgs IF kan vara blott 180 fotbollsminuter från att degraderas från allsvenskan siktar den skånska storklubben mot att ta sig tillbaka till toppen.

– Vi ska vara topp fyra i allsvenskan. Om vi är där 2018, 2020 eller 2022 är rätt ointressant. Utan det viktiga är att vi bygger en förening som är riggat för att vara tillbaka i toppen och det ska vi göra. Det ska vi tillsammans göra, säger Mats-Ola Schulze.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset