Bäst vore att hålla fast vid DÖ, anser Ebba Busch Thor, men hon är redo för alla utfall på KD:s riksting.
Bäst vore att hålla fast vid DÖ, anser Ebba Busch Thor, men hon är redo för alla utfall på KD:s riksting.

Ebba Busch Thor: "Faller Decemberöverenskommelsen på rikstingen i morgon då är KD inte längre en del utav den".

Hittills har uppemot tio partidistrikt uppgett att de vill riva upp eller förändra decemberöverenskommelsen. De har dock ännu långt ifrån en majoritet av de 274 rösterna på rikstinget. Partiledningens linje är att KD ska stå fast vid överenskommelsen.

– Det kloka vore att hålla fast vid DÖ, säger Ebba Busch Thor.

– Men jag vill vara väldigt tydlig med att om rikstinget ger uttryck för något annat så kommer vi och jag att följa det beslutet. Jag tror att det är en styrka för en partiledare snarare än en svaghet att lyssna på sin folkrörelse när den har möjlighet att säga sitt i en sådan här viktig fråga som har stora följdverkningar ända till 2022.

►LÄS MER: KD skärper tonen mot tiggarna

Busch Thor vill inte spekulera i vilka konsekvenserna blir för Alliansen om rikstinget säger nej till DÖ.

– Självklart är det så att har man en överenskommelse som ingåtts av ett visst antal parter och någon part lämnar så är det inte samma överenskommelse. Då blir det i sådana fall en ny form, men jag kan inte svara på hur andra partier ska agera i det läget, säger hon.

– Faller Decemberöverenskommelsen på rikstingen i morgon då är Kristdemokraterna inte längre en del utav den, säger hon.

►LÄS MER: Björklund: Nyval hotar före jul

Enligt Busch Thor så finns det en plan för hur KD ska agera om det blir ett nej till DÖ på rikstinget.

– Vi har skissat på många olika vägar. I bland i debatten låter det som om att det finns ett givet utfall om Decemberöverenskommelsen faller. Så ser inte vi det, säger hon.

– Det är många partier och många parter som i ett sådant läge måste ta ansvar och det kommer att påverka hur vi förhåller oss i olika led därefter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik