Krister Bergman vill berätta sin historia för att andra ska få upp ögonen för spelandets baksidor.
Krister Bergman vill berätta sin historia för att andra ska få upp ögonen för spelandets baksidor.

Krister Bergman, 35, spelade bort allt. Det gick så långt att han hängde upp en snara i taket för att ta sitt eget liv. Men han överlevde – och har nu varit fri från spelmissbruket i över 500 dagar.

Den 28 mars 2014. Krister Bergman var fast besluten, han skulle ta sitt eget liv. Snaran hängde ifrån taket med en stol placerad rakt under.

– Allting var klart men jag kunde inte stiga upp på stolen, det gick inte. Det var som att någon höll i mig, säger Gävlebon Krister Bergman.

Då hade han under det gångna halvåret tagit sms-lån och beställt kreditkort i flickvännens namn för totalt 150 000 kronor. Enbart för att kunna finansiera sitt spelmissbruk.

– Jag vågade inte stå för vad jag hade gjort och skämdes för mitt spelande. Jag ville ta livet av mig, säger Krister Bergman.

I stället erkände han allting för sin flickvän och anmälde sig själv till polisen. Det blev också vändpunkten för Krister som nu har varit spelfri i över 500 dagar.

►LÄS MER: George spelade bort 780 000 på 40 dagar

Spelandet började redan som tolvåring på Oddset och fortsatte sedan med poker och annat genom tonåren. Men det var först när han fick sitt första jobb i 20-årsåldern som det förvandlades till ett regelrätt spelmissbruk, som Arbetarbladet har skrivit om.

– Jag blev vräkt från min lägenhet för att jag hade spelat bort alla pengar. Då sålde jag bilen och trodde att jag skulle kunna dubbla upp pengarna. Det gick åt helvetet, säger han till Metro.

När Krister träffade sin nuvarande flickvän för drygt tio år sedan dolde han sitt spelande.

– Jag kunde visa en kupong för en 50-lapp men hade fem kuponger på 1 000 kronor styck i fickan.

Men när han tömde flickvännens sparkonto några år senare fick hon nog och sa åt honom att söka hjälp. Han började gå till ett behandlingshem för missbrukare i Gävle.

– Jag ville inte sluta spela utan tänkte bara att jag hade haft otur. Jag satt bara och blåljög mig igenom hela behandlingen. Jag skröt om hur duktig jag varit samtidigt som jag hade spelkuponger i fickan, berättar han.

►LÄS MER: Sebbe Staxx: Svårast var att skriva om mitt missbruk

Krister levde i förnekelse och vägrade erkänna sitt beroende för sig själv. Han fortsatte spela, framför allt på travet. En spelkupong en lördag kostade sällan mindre än 10 000 kronor.

– Jag förde min flickvän bakom ljuset totalt. Det var väldigt nära att hon lämnade mig. 

Men sedan den där dagen i slutet av mars förra året har han inte spelat någonting. Och nyligen fick han domen för sina synder: två års villkorligt för bedrägeri och urkundsförfalskning samt skadestånd.

– Jag känner mig fri efter domen. Äntligen har det fått en konsekvens, nu är det över. Jag kommer alltid vara beroende, men jag har tagit mig ur missbruket, säger Krister Bergman.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset