Ulf Kristersson tog över ett parti som var nära att förlora ledartröjan i alliansen. På kort tid vände opinionssiffrorna och nu vill moderatledaren byta ut regeringen. I en stor intervju med Metro berättar han om sina lösningar på poliskrisen, sjukvården och om sin vision för Sverige.

När väljarna går till valurnorna den 9 september har Ulf Kristersson varit Moderaternas partiledare i knappt elva månader. Han är den färskaste partiledaren i riksdagen men lyckades på kort tid lyfta det sargade M som Anna Kinberg Batra lämnade över i höstas. En Kristersson-effekt sa vissa, kloka politiska beslut menade andra. Oavsett anledningen lyfte Moderaterna stadigt efter Kristerssons tillträde.

Det var efter Anna Kinberg Batras SD-flört i början av 2017 som partiet började backa rejält i opinionen. Väljarna försvann till både Centern och Sverigedemokraterna.

Kristersson var tydlig direkt och sa att han inte tänkt samtala, förhandla eller kompromissa med Sverigedemokraterna.

Trots den korta tiden på partiledarposten har Kristersson redan hunnit lägga fram flera nya politiska förslag. Han pratar mycket om värderingar och har sagt att han hoppas på en valrörelse som präglas av politik och inte av smutskastningskampanjer. Men viktigast är att prata om de frågor som väljarna faktiskt är intresserade av, säger Kristersson när han besöker Metros redaktion.

– Man måste vara respektfull inför väljarna. De frågor som väljarna tycker är de stora bekymren måste man ta på allvar. Just nu är det, sjukvård, integration, brott och straff och då ska man prata om det.

Enligt Kristersson var valet 2014 präglat av att politikerna inte pratade om de frågor väljarna brydde sig mest om.

– Och det var en jättedålig idé, säger han.

LÄS MER: Gör Metros valkompass: Vilket parti tycker som du? 

Ulf Kristersson. Foto: Julio C Saint Just.

Det finns flera akuta problem i Sverige, enligt Kristersson. Köerna till vården är för långa, det finns för få poliser och integrationen går för långsamt. Men Kristersson ser även allvarligt på hur psykiatrin fungerar.

– På kort tid är det köerna, men på längre sikt är det dels den ojämlika vården och dels psykiatrin. Vi är jättebra på att laga trasiga armar och ben men vi är mycket sämre på att hjälpa människor med psykisk ohälsa. Det är ett av våra riktigt stora bekymmer. Det är för få människor som kan psykiatri på vårdcentralerna och för många som bara blir sjukskrivna utan riktig hjälp, säger han.

Kristerssons politiska intresse väcktes på allvar under tonåren. På gymnasiet i Eskilstuna fanns det på slutet av 70-talet en elevkår som lutade väldigt mycket åt vänster, berättar Kristersson. Den stora konflikten handlade om läxorna.

– Jag gillade dem, men jag tyckte tvärtom, så då startade vi vår första Muf-förening på skolan. Den var likadan fast tvärtom. De var mot och vi var för betyg.

På den vägen fortsatte det. Mellan 1988 och 1992 var Kristersson ordförande i Moderaternas ungdomsförbund (Muf) och 1994 valdes han för första gången in i riksdagen. Vid millennieskiftet lämnade Kristersson politiken för ett par år inom näringslivet men han gjorde comeback redan 2002 och har sedan dess jobbat inom politiken.

Något som oroar den nytillträdda moderatledaren är gängkriminaliteten och antalet skjutningar i Sverige.

– Vi hade 320 skjutningar förra året i Sverige. För fem år sedan visste jag knappt om att det fanns ett begrepp som hette skjutningar, säger han.

LÄS MER: Löfven i stor intervju: Situationen 2015 får inte komma tillbaka

Fler poliser löser nödvändigtvis inte problemen men utan fler poliser går de inte att lösa, enligt Kristersson. Nyligen presenterade Moderaterna en ny satsning på polisutbildningen. Partiet vill bland annat att de som utbildar sig till poliser ska få sina studielån avskrivna. Under de första fem åren som polis ska en femtedel av lånen skrivas av varje år.

– Just nu lämnar 900 poliser yrket varje år. Det finns inte en chans att kunna utbilda ifatt så många poliser och därför måste vi få fler att vilja stanna kvar i yrket. Då pratar vi om lön, om arbetsvillkor, om att samhället ställer upp. Människor som blir poliser har en ganska tung uppgift och då måste de uppleva att det är ett jobb som samhället tycker är viktigt.

Moderaterna är ett av flera partier som nu vill se ett språkkrav för nyanlända. En idé som även Socialdemokraterna slöt upp bakom förra veckan då de presenterade vad de kallar för språkplikt.

– Jag skulle säga att den enskilt största sak som vi har underskattat i Sverige är det svenska språket. Om man bor i ett område där nästan ingen talar svenska och du själv inte talar svenska så är chansen att komma in på något slags jobb otroligt liten. Vi behöver mycket mycket kraftfullare insatser, att man snabbt lär människor, inte perfekt svenska, men så pass bra svenska att man kan göra sig förstådd på en arbetsplats, säger Kristersson.

Du vill se enklare jobb med lägre ingångslöner för personer som är nya i Sverige. Varför?

– Därför att om man är ny i Sverige och inte har så hög utbildning är det jättesvårt att få jobb på svensk arbetsmarknad.

Förslaget handlar i korthet om en lärlingsanställning under en begränsad period för nyanlända och unga upp till 23 år utan gymnasieexamen. Kristersson menar att det egentligen bara finns två val.

– Antingen har vi hundratusentals personer som aldrig kommer in och får jobb och som bara lever på bidrag år efter år eller så försöker vi göra någonting för att sänka tröskeln in på arbetsmarknaden, säger Kristersson.

Förslaget har kritiserats hårt av bland annat LO och av Socialdemokraterna. Det går inte att komma ifrån att Socialdemokraterna är Moderaternas huvudmotståndare i valet. Samtidigt är det ett svårt parlamentariskt läge och inget av blocken ser ut att ha någon chans att bilda en majoritetsregering. Ett alternativ skulle vara en blocköverskridande regering där både S och M ingår. Något som bland annat före detta finansministern Anders Borg (M) pekat ut som en möjlig lösning. Men Kristersson håller inte med.

– Det kan komma krislägen där vi ska ha samlingsregeringar i Sverige. Det har ju hänt förut under andra världskriget och då lägger man allt annat åt sidan. Men där är vi inte utan nu behöver vi samla oss till en politisk färdriktning. Jag delar inte den här regeringens färdriktning och då tror inte jag på permanenta samlingsregeringar.

Hur ser din vision för Sverige ut?

– Med lite slagord brukar jag säga att vi är otroligt starkt för individuell frihet, att var och en tar stort personligt ansvar och att Sverige är en del av ett internationellt samarbete. Försvar som försvarar Sverige, polis som fungerar, företagsamhet och marknadsekonomi och att var och en lever sitt eget liv som man själv vill så länge man inte skadar andra. Ungefär så.

LÄS MER: Jonas Sjöstedt i stor intervju: Vi kommer att behöva jobba fler år

Ulf Kristersson. Foto: Julio C Saint Just.

Tre korta till Ulf Kristersson

Beskriv Moderaterna med tre ord.


Frihet. Ansvar. Världen.

Vilket annat parti är era huvudmotståndare i valet?

Socialdemokraterna. Sen är det kanske inte så många som väljer mellan S och M.

Vilken fråga som Moderaterna driver tror du att minst antal väljare känner till?

Idrottspolitiken där prioriterar vi väldigt mycket barnidrott. Sen finns det säkert fler frågor.

Fakta: Ulf Kristersson

Ålder: 54 år.

Bor: I Strängnäs.

Familj: Frun Birgitta och tre barn.

Bakgrund: Tidigare ordförande i Moderata ungdomsförbundet. Finanskommunalråd i Strängnäs kommun. Socialförsäkringsminister mellan 2010 och 2014.

Senast lästa bok: Dick Harrisons biografi om Tage Erlander.

Lyssnar helst på: Musik och just nu Sarah Klang.

Favoritmat: En rätt jag gillar är Gong bao, kinesisk pyttipanna.

Det vet de flesta inte om mig: Jag kan, eller snarare har kunnat, beställa bord på restaurang i Kina. På kinesiska alltså.

En person som inte är politiker som jag har som förebild: Hans Rosling, för hans saklighet, pedagogiska förmåga och optimism.

Största passionen förutom politiken: Löpning.

Fakta: Metros partiledarintervjuer

Inför valet har Metros träffat partiledarna för alla Sveriges riksdagspartier för en exklusiv intervju på Metros redaktion om alltifrån sakfrågor till ideologisk hemvist. Du kommer kunna hitta alla intervjuerna i Metros papperstidning och under metro.se/val2018.

Här hittar du alla Metros partiledarintervjuer inför valet 2018

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset