Jag är allmänt sett mycket varsam med att utdela nationella bannor om vad man får och inte får göra ute i landet."
Jag är allmänt sett mycket varsam med att utdela nationella bannor om vad man får och inte får göra ute i landet."

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommer inte att lägga sig i om lokala partiföreningar samarbetar med Sverigedemokraterna på kommunnivå, trots att han själv aviserat att Moderaterna inte kommer göra det i riksdagen. ”Jag är allmänt sett mycket varsam med att utdela nationella bannor om vad man får och inte får göra”, säger Kristersson till Aftonbladet.

Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, har gjort det klart att han inte vill förhandla, kompromissa eller samtal med Sverigedemokraterna. Men i en intervju med Aftonbladet öppnar han upp för att lokala moderata partiföreningar samarbetar med partiet.

– Jag vill inte gå in och peka finger till enskilda kommuner som på alla möjliga sätt arbetar i besvärliga parlamentariska situationer. Jag tror inte att det är någon kommun i dag där M förlitar sig på SD:s stöd. Men jag tycker att man inte ska ha nationella pekfingrar som ska tala folk till rätta lokalt, att de inte får skapa en majoritet eller en kommunstyrelse som bygger på en viss parlamentarisk förutsättning, säger han till Aftonbladet.

LÄS MER: Nye M-ledaren tänker sitta kvar länge

Enligt Kristersson vill han ha så många Alliansmajoriteter som möjligt är, men att detta inte är en möjlighet i alla kommuner som därför till exempel kommit att styras av Socialdemokraterna tillsammans med Moderaterna.

– Jag är allmänt sett mycket varsam med att utdela nationella bannor om vad man får och inte får göra ute i landet. Men jag har väldigt svårt att se framför mig en situation där M ska regera med SD eller V för den delen på lokal nivå, säger Kristersson till Aftonbladet.

Det här är Ulf Kristersson.

Att samarbeta med SD på lokal nivå är en fråga som i februari i år blev särskilt aktuell efter att den borgerliga alliansen i Hässlehom störtat det rödgröna minoritetsstyret tillsammans med Sverigedemokraterna och det lokala partiet Folkets väl och gjort Sverigedemokraterna till förste vice ordförande i alla nämnder.

LÄS MER: Kristersson: Förhandlar inte med SD

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset