2 000 kilometer, 60 dagar, alldeles ensam. Snart går startskotten för Kristina Palténs löptur. ”Många tycker att jag är knäpp”, säger hon.

Henrik Trygg

Kristina Paltén ska springa 200 mil genom Iran. 

Snart bär det av. I slutet på augusti ska Kristina Paltén, 44, ensam springa 200 mil genom Iran. 

– Jag gör det dels för att jag har hört att Iran ska vara väldigt vackert, jag gillar att springa i fin natur, och dels för att möta människor. Men sedan handlar det också om dimensionen att vara ensam kvinna och springa genom ett muslimskt land och att utmana framförallt mina egna fördomar om just det, säger Kristina.

►LÄS MER: De ska cykla från Karlskoga till Phuket

Sträckan på 2 000 kilometer kommer ta omkring 60-70 dagar och Kristina kommer dela upp distansen på 35 kilometer per dag, vilket hon säger är en ”lagom distans”. Hon startar den 29 augusti i Bazargan, springer längs Kaspiska havet, genom öknen och avslutar på gränsen till Turkmenistan. 

– Men vissa dagar kommer jag springa längre och andra dagar kortare. Vissa dagar kanske jag tar vilodagar, beroende på hur kroppen känns.

Hon kommer springa med en vagn, en så kallad ”baby jogger”, där hon kommer förvara bland annat tält, mat, kök och sovsäck. När hon springer igenom städer kommer hon stanna och äta där.

►LÄS MER: Johan, 25, sprang så långt att benet gick av

Och det är inte första gången Kristina utmanar sig själv. Förra året slog hon världsrekord på löpband – 322, 93 kilometer på 48 timmar.

– Det är många som tycker att jag är knäpp. Men det finns också många som beundrar mig för att jag vågar gå utanför det normala och göra någonting annorlunda, säger Kristina.

Här kan du följa Kristinas äventyr.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset