Kristoffer Appelquist är komiker och skådespelare, och driver även podcasten "Synfält framåt".
Kristoffer Appelquist är komiker och skådespelare, och driver även podcasten "Synfält framåt".

Låt oss nörda ner oss riktigt ordentligt, låt oss läsa på om ALLA kandidater som finns så att vi vet att vi verkligen gör ett riktigt kap på valdagen, skriver Kristoffer Appelquist.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Om några månader ska jag och min sambo få en bebis. Vi är glada och förväntansfulla!

Just nu försöker vi välja barnvagn.

Vi plöjer ner oändligt med tid på att lära känna de olika vagnarna. Vi provkör och läser recensioner. Vi hade en favorit häromdagen och hade nästan bestämt oss för att slå till när vi hittade en recension där vi läste att långa människor slår i tårna i bakhjulen när man vinklar handtaget till högsta läget. Jag är lång och helt plötsligt visste vi att detta var en vagn som vi INTE vill ha. Men, vi vet fortfarande inte vilken vagn vi VILL ha.

LÄS MER: Gör Metros valkompass – vilket parti tycker som du?

Innan november är här så har vi betat av listan och uteslutit alla utom det minst dåliga vagn-alternativet. Vägen till att ta reda på vad vi vill går via att ta reda på vad vi inte vill.

Jag tänker att det är samma sak när man väljer politiker. Om några få veckor är det val. Människor jag pratar med har klart för sig vilka politiker de INTE ska rösta på. När jag frågar vilka de VILL se i riksdagen så blir det svårare att svara. De flesta av oss känner bara till några få riksdagsledamöter. De flesta av oss har lagt fler timmar på att läsa på om barnvagnar, grillar och parasoll, än politiker.

Vad hjälper det att min dotters barnvagn är perfekt om samhället är för kallt och klimatet för varmt?

Men de politiker som vi röstar in i riksdag, landsting och kommuner nu i höst ska bestämma över vårt barns fyra första levnadsår. Det kanske till och med är VIKTIGARE att välja rätt politiker än barnvagn? Vad hjälper det att min dotters barnvagn är perfekt om samhället är för kallt och klimatet för varmt?

Här kommer ett förslag! Från och med nu och fram till valdagen så lägger vi ALL vår gemensamma research-energi på att bli upplysta medborgare. Vi letar upp en lista över vilka politiker som finns att välja mellan och sen läser vi på om vad de åstadkommit hittills.

Låt oss nörda ner oss riktigt ordentligt, låt oss läsa på om ALLA kandidater som finns så att vi vet att vi verkligen gör ett riktigt kap på valdagen. Demokratin är vår gemensamma bebis. Låt oss ge den villkorslös kärlek en liten stund så att den inte hamnar på glid senare i livet.

Efter valet kan vi återgå till att läsa på om barnvagnar istället.

Kram på er.

Kristoffer Appelquist

Minus: Jag såg en olycka nyss. En man körde omkull med sin cykel mitt på Götgatan.

Plus: Jag gick direkt och köpte en cykelhjälm och jag tänker ha den på mig alltid.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset