Gävle tingsrätt. Arkivbild.
Gävle tingsrätt. Arkivbild.

Pappan pressades att erkänna misshandel av sina små tvillingar – nu får åklagarna hård kritik för sitt sätt att sköta utredningen.Objektivitet och partsinsyn är två viktiga delar som brister, enligt Åklagarmyndighetens tillsynsavdelning.

Först dömdes pappan till fem års fängelse i tingsrätten. Sedan friade hovrätten honom från att grovt ha misshandlat sina två spädbarn – hovrätten gjorde bedömningen att pappans erkännanden inte gick att lita på sedan försvarsadvokaten presenterat filmer som visar hur förhören gick till. Dessutom drog pappan tillbaka sina erkännanden.

I hovrätten för nedre Norrland berättade mannen att han erkände för att barnens mamma – som också misstänktes för misshandel – skulle kunna återförenas med de små.

"Viss upprättelse"

Nu får åklagarna i fallet hård kritik för sitt sätt att sköta utredningen från Åklagarmyndighetens tillsynsavdelning, skriver Dagens Nyheter. Åklagarna har brustit i objektiviteten och inte redovisat mammans förhörsuppgifter i förundersökningsprotokollet, enligt ett beslut från vice riksåklagare Kerstin Skarp.

Beslutet innebär en viss upprättelse för pappan, enligt hans advokat Anna Dahlbom, som tog över målet i hovrätten.

– Jag tycker ändå att förhörsmetoderna borde ha kritiserats ännu skarpare. Det var det som fick min klient att lämna ett falskt erkännande, säger hon till DN.

Vice riksåklagaren håller i beslutet med hovrätten om att flera faktorer under polisförhören kan ha påverkat pappan att lämna en berättelse som inte stämmer med verkligheten.

– Vi har inte tillsyn över polisen och beslutet utgår endast från åklagarnas deltagande i förhören, säger kammaråklagare Göran Kvist, som är föredragande vid tillsynsavdelningen, och förklarar att åklagare, i rollen som förundersökningsledare, har ett ansvar för hur förhör går till.

"Lära inför framtiden"

Att mamman hördes först i hovrätten, trots att hon i polisförhör lämnat motstridiga uppgifter till pappans tidigare erkännande, kritiseras också. Åklagarna borde ha noterat i förundersökningsprotokollet att de fanns ett sidomaterial i form av förhör med mamman, enligt beslutet.

Åklagare i landet ska lära av fallet, säger chefsåklagare Patrik Säflund vid åklagarkammaren i Gävle.

– Vi ska rätta till det som blev fel och lära inför framtiden, säger han till DN.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset