Filippinernas president Rodrigo Duterte. Arkivbild.
Filippinernas president Rodrigo Duterte. Arkivbild.

Reaktionerna har inte låtit väntat på sig efter att Filippinernas president Rodrigo Duterte jämförde sig själv med Hitler på fredagen.Den tyska regeringen kallar hans uttalande för "helt oacceptabelt" och USA:s utrikesdepartement säger att det är "oroväckande".

Det var i ett tal, efter hans besök i Vietnam som Duterte sade att han hade "liknats vid Hitlers kusin" av kritiker.

Efter att ha nämnt att Hitler mördade miljontals judar, sade Duterte att "det finns tre miljoner narkomaner (i Filippinerna). Jag skulle gärna slakta dem", rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Om Tyskland hade Hitler, så skulle Filippinerna ha . . . sade han, blev tyst, och pekade på sig själv.

– Ni vet mina offer. Jag skulle vilja att det var alla brottslingar för att få ett avslut på problemet i mitt land och rädda nästa generation från undergång, fortsatte han.

"Helt oacceptabelt"

Tysklands utrikesdepartement har kontaktat den filippinska ambassadören i landet för att "diskutera ärendet".

– Att jämföra någonting med den ohyggliga förintelsen är helt oacceptabelt, sade Martin Schaefer, talespersonen för utrikesdepartementet, till reportrar i Berlin.

Ronald Lauder, ordförande för Judiska världskongressen, kallar Dutertes uttalanden för avskyvärda och kräver att han tar tillbaka dem och ber om ursäkt.

Kräver ursäkt

"Narkotikamissbruk är ett allvarligt ämne. Men det presidenten sade är inte bara grundläggande omänskligt utan visar även ett motbjudande förakt för mänskligt liv. Det är verkligen hjärtskärande att detta kommer från den demokratiskt valda ledaren för ett stort land", säger han i ett uttalande.

Mark Toner talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet kallar Dutertes kommentarer för "oroväckande".

Duterte förklarar

Dutertes talesperson Ernesto Abella förklarade senare att presidenten inte haft för avsikt att "förminska den svåra förlusten av sex miljoner judar i Förintelsen".

– Presidentens hänvisning till massakern var ett indirekt avståndstagande från att ha beskrivits som en massmördare, en Hitler, en stämpel han avfärdar, säger Abella, enligt nyhetsbyrån AFP.

Abella bekräftade dock att Duterte haft för avsikt att säga att han ville döda miljontals människor på Filippinerna i sitt försök att utplåna narkotikan.

Det är inte första gången som Dutertes uttalanden väcker starka känslor, och Vita huset tonade ner händelsen något: "Hur relationerna mellan USA och Filippinerna utvecklas beror mer på vad Duterte gör än på vad han säger".

Duterte kom till makten efter att ha vunnit presidentvalet tidigare i år. Ett av hans vallöften var att döda 100 000 kriminella. Sedan slutet av juni, då Duterte svors in som president, har över 3 100 personer dödats i kriget mot knarket.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset