En grävskopa arbetar med att avverka regnskog i Indonesien för att ge plats åt en palmoljeodling 2011. Arkivbild.
En grävskopa arbetar med att avverka regnskog i Indonesien för att ge plats åt en palmoljeodling 2011. Arkivbild.

Hjälporganisationen Oxfam riktar skarp kritik mot EU:s biobränslepolitik. Regnskog skövlas och grödor som kunde ha använts som mat bränns upp – samtidigt som en jättelobby bromsar reformivern.

Omkring 150 företag med 600 lobbyister försöker påverka tjänstemän och beslutsfattare på EU-nivån inom biobranschsektorn, enligt Oxfams nya rapport.

I majoriteten av fallen rör det sig om biobränsletillverkare, odlare, handlare och de bolag som tillhandahåller tekniken till dem.

Enligt Oxfam går det mer än sju biobränslelobbyister på varje EU-tjänsteman som arbetar med att ta fram EU:s nya biobränslepolitik.

Biobränsleproduktionen har fått skarp kritik på sina håll i världen. Bland annat har regnskog i bland annat Indonesien och Malaysia fått ge vika för palmoljeplantage och på andra håll har biobränsleplantage slagit ut de traditionella grödorna.

Om de 70 000 kvadratkilometer odlingsmark som användes för att odla biobränsle i EU 2008 i stället hade använts för att odla vete eller majs, hade 127 miljoner människor kunnat födas under hela året, enligt Oxfams beräkningar.

"I sin ängslan över att sprida energikällor och minska de fossila bränslena, har EU i stället direkt och indirekt orsakat avhysningar, fattigdom, hunger och mer, snarare än mindre, kolutsläpp", säger rapportförfattaren Marc-Olivier i ett pressmeddelande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset