Röda bandet – en symbol för solidaritet med hiv-positiva och de som drabbats av aids. Arkivbild.
Röda bandet – en symbol för solidaritet med hiv-positiva och de som drabbats av aids. Arkivbild.

Regeringen vill halvera anslaget mot hiv och andra smittsamma sjukdomar. Nu måste landsting och kommuner stå för det förebyggande arbetet själva.– Det kommer absolut att leda till besparingar på sjukhusen, säger Cecilia Widegren (M).

Av den budgetproposition som lades fram i veckan framgår att regeringen vill att insatser mot hiv/aids och andra smittsamma sjukdomar ska minska från tidigare 145 miljoner kronor till 75 miljoner kronor.

För Folkhälsomyndigheten, som hanterar anslaget, kom nyheten som en chock.

– Vi visste ingenting. Anslaget har legat på cirka 145 miljoner i flera år, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

En stor del av dessa pengar, cirka 95 miljoner kronor, slussar myndigheten vidare till kommuner och landsting för deras preventiva arbete mot exempelvis hiv. Och det är dessa pengar som regeringen vill fasa ut.

Styr fördelning

Pengarna delas ut efter ett ansökningsförfarande där vissa kriterier måste vara uppfyllda. En förordning som Folkhälsomyndigheten måste följa styr sedan hur pengarna ska fördelas.

Ansökningstiden för nästa års pengar har dock nyligen gått ut, så nu finns ett flertal ansökningar som Folkhälsomyndigheten inte vet hur den ska hantera.

– Den förordning som styr hur vi ska hantera pengarna har regeringen inte ändrat på, så nu vet vi inte hur vi ska göra. Problemet är att det här kom så abrupt. Vi har hamnat i limbo, säger Johan Carlson.

TT: Hur kommer smittskyddsarbetet att påverkas?

– Det behöver inte påverkas så mycket, men det förutsätter naturligtvis att kommuner och landsting själva skjuter till motsvarande belopp. Annars fungerar det ju inte, säger Johan Carlson.

Prioriteringsfråga

TT: Kommer kommuner och landsting att göra det?

– Det är en prioriteringsfråga. Det förutsätter jag, men det ska vi naturligtvis följa upp.

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) avböjde på lördagen att låta sig intervjuas av TT och hänvisade till en intervju med Ekot i Sveriges Radio. Där säger Wikström att förslaget hänger ihop med att landstingen får större ansvar för fördelningen av resurserna.

– Vi fasar över anslagen så att landstingen får fullt ansvar för sin verksamhet när det gäller arbetet med hivfrågor. Samtidigt höjer staten de generella statsbidragen till landstingen med 2,8 miljarder från och med nästa år, säger Gabriel Wikström till Ekot.

"Innebär besparingar"

Moderaternas socialpolitiska talesperson Cecilia Widegren är oroad över konsekvenserna av regeringens beslut.

– Gabriel Wikström borde ha inlett en dialog, det skulle han ha gjort för länge sedan, om landstingen var beredda att själva att ta de här resurserna i anspråk, säger hon till TT.

Widegren tror att halveringen av anslaget kommer att drabba patienterna i slutänden.

– Det här kommer tyvärr innebära besparingar på väldigt många enheter i landet för att man ska kunna upprätthålla det här smittskyddet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset