Om spelbranschen inte börjar arbeta med att begränsa reklamen innan den 31 mars hotar hårdare lagstiftning. Men regeringens hot möts av kritik. "Det är naivt," säger Finn Stenwall på organisationen Spelfriheten.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har mött företrädare för den svenska spelbranschen för att diskutera spelreklam, som enligt regeringen är för omfattande och aggressiv.

Regerings besked ”naivt”

Efter mötet berättade Shekarabi att spelbolagen får lite mer än en månad på sig att själva ta intiativ till att begränsa reklamen. Men det beskedet är naivt, enligt Finn Stenwall, behandlingsansvarig på organisationen Spelfriheten som arbetar med behandling för spelberoende och anhöriga.

– De har inte förstått spelmissbruket. Det finns en viss procentandel som far oerhört illa. Det är helt sanslöst. De kan spela bort sin familj och sitt hus på en kvart, säger han.

LÄS MER: Italien förbjuder reklam för spelbolag – som första land i Europa

Det finns ingen anledning för spelbolagen att själva begränsa reklamen, enligt Finn Stenwall.

– Spelbolagen drivs av marknadskrafter och man kan inte ålägga dem ett moraliskt ansvar, det är naivt. Det är som att säga åt knarklangare att inte sälja utanför skolor. Det behövs tydliga regler och regeringen har inte förstått själva problemet. När man ålägger bolagen ett moraliskt ansvar så letar man på fel ställe, säger han.

Riktar sig till spelmissbrukare

Enligt honom riktar sig en stor del av dagens spelreklam till personer med ett spelmissbruk.

– När det står i en annons på tunnelbanan att du kan få dina vinstpengar innan nästa station så är det i huvuddel problemspelare man vänder sig till. Vem behöver en snabb utbetalning? Låt det gå några bankdagar, säger Finn Stenwall.

LÄS MER: Insändare: Spelreklamen måste få ett slut – en gång för alla

Hit kan du vända dig:

Stödlinjen – statlig hjälporganisation: 020-819 100 klockan 09:00-21:00 helgfria vardagar.

Spelfrihetens Helpline – privat organisation där tidigare spelberoende svarar: 08-37 43 00 dygnet runt alla dagar i veckan eller [email protected]

Spelberoendegruppen – ideell riksorganisation: 072-3667676 klockan 10:00-17:00 på vardagar eller [email protected]

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om spelberoende