Anders Borg (M) kommer att sänka studiebidraget med 300 kronor vid valseger. Ingen hit, tycker folk på nätet, som nu kritiserar beskedet starkt.

Kritikerstormen mot Anders Borgs förslag tar sitt uttryck på Facebook.

Vid en valseger kommer alliansen att sänka bidragsdelen i studiemedlet med 300 kronor per månad. Samtidigt höjs lånedelen med 1 000 kronor per månad. Det berättade finansminister Anders Borg (M) på en presskonferens om utvecklingen i svensk ekonomi på torsdagen.

Beskedet har nu orsakat en massiv kritikerstorm på nätet. En Facebookgrupp med namnet ”Nej tack till sänkt studiestöd”, som startats av S-studenter och Socialdemokraterna, fick på fyra timmar över 5 000 likes. I skrivande stund har den över 11 000 likes.

”Jag läste nyheten precis. Sjukt! Jag förstår inte resonemanget att studenter idag har goda möjligheter till att arbeta samtidigt som de studerar, därför kan de skuldsätta sig ännu mer… What?!” skriver bland annat Linda Paulina Nurmi på sidan.

Men det finns även de som tycker att Borgs förslag är rimligt.

”Håller inte alls med er här. Vi som studerar är i stor utsträckning framtida höginkomsttagare. Vi får kraftigt subventionerade lån av CSN. Vi betalar inga avgifter för den utbildning vi får. Varför ska vi få bidrag av staten? Varje gratis krona till en student är en krona mindre till vår gemensamma välfärd. Jag tycker att den kronan kan gå till en sjuksköterskas eller en lärares lön istället” skriver Frederick Hoyles.

På torsdagen startade även namninsamlingen ”Sänk inte studiestödet!”, genom vilken man i skrivande stund samlat in över 3 800 underskrifter.

”När studiestödet sänks blir universiteten allt mer för dem vars familjer redan har pengar. Och den som är född fattig men talangfull stängs ute. Sverige har inte råd att stänga ute talang” står det bland annat i en text som publicerats i anslutning till namnunderskrifterna.

Även på Twitter är kritiken stark.

”Alla de rika barnen blev skuldfria förutom jag för mina föräldrar ersatte inte lånen så jag bara behövde mitt studiebidrag” skriver Isabel W. Sörensen.

Sparekonomen Claes Hemberg skriver:

”Borgs lägre studiebidrag gynnar förstås inte viljan att studera. Nu måste de unga räkna mer noggrant. Det är lönt det! Sedan kommer bolån…”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset