Martin Johnsrud Sundby. Arkivbild.
Martin Johnsrud Sundby. Arkivbild.

Norsk skidåkning har kritiserats hårt efter att världscupvinnaren Martin Johnsrud Sundby stängts av för dopning och det blivit känt att friska åkare ordinerats astmamedicin.Ändå fortsätter den ifrågasatta medicineringen.– Vi kommer inte att ändra på någon praxis, säger Finn Hågen Krogh, trea i världscupen förra säsongen, till Aftonbladet.

På Aftonbladets fråga om Hågen Krogh har astma svarar han "nej" – och fortsätter:

– Det är förebyggande, det är huvudsaken till att vi använder det. Man känner det speciellt när det är extra kallt eller om man är på höjd. Då river det i bröstet. Vi blandar med saltvatten och löser upp torrheten i bröstet.

Efter avslöjandet att även friska åkare använder astmamedicin har det norska förbundet utsett en oberoende kommitté, med medlemmar från bland annat Sverige, som ska utreda saken. I januari förväntas de komma med en slutsats som ska ligga till grund för Norges riktlinjer framöver.

Johnsrud Sundby tycker inte att landslaget gjort något fel och förväntar sig inga pekpinnar från kommittén.

– Jag är helt säker på att de inte kommer fram till annat än att vi följt de riktlinjer vi pålagts. Utöver det så är det svårt att förutse vad de ska komma med, säger han till norska nyhetsbyrån NTB.

Martin Johnsrud Sundby stängdes av i två månader och blev av med segrarna både i den totala världscupen 2014/15 och Tour de Ski samma säsong när han dömdes för dopningsbrott efter att felaktigt ha använt sin astmamedicin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset