”Inte som en våldtäkt ska vara” – domen har överklagats, och kvinnan har bytt biträde till advokat Elisabeth Massi Fritz.
”Inte som en våldtäkt ska vara” – domen har överklagats, och kvinnan har bytt biträde till advokat Elisabeth Massi Fritz.

En 26-årig man friades av Stockholms tingsrätt för att det inte var ”som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”. Nu har åklagaren överklagat domen. Dessutom har kvinnan bytt biträde till advokat Elisabeth Massi Fritz.

En 26-årig man åtalades för våldtäkt och misshandel men friades av Stockholms tingsrätt, vilket Metro har rapporterat om i flera artiklar. En av nämndemännen motiverade sitt friande beslut med att ”det har inte varit fråga om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”. En annan nämndeman ansåg att kvinnans berättelse var ”naiv och kan inte leva upp till verkligheten”.

Domen har mötts av massiv kritik, och kallats ”urusel” av rättsexpert Sven-Erik Alhem. Åklagaren har nu överklagat domen. I överklagandet hänvisar han till domaren och den tredje nämndemannen, som ville fälla 26-åringen.

LÄS MER: Friade för att våldtäkten inte var ”som man tänker sig” – nämndemännen vägrar kommentera

Kvinnan som anmälde våldtäkten har nu bytt biträde.

”Bytet är beviljat och jag kommer att kämpa för en fällande dom och en total upprättelse för min klient. Domaren och en nämndeman var skiljaktiga i tingsrätten och ville döma den tilltalade. Så den här domen var en ”nämndemannadom” och en riktig usel dom”, skriver det nya biträdet, advokat Elisabeth Massi Fritz, i ett mejl till Metro.

Domaren och nämndemannen ville döma 26-åringen, som hela tiden nekat till brott, till fängelse i två år och tre månader.

LÄS MER: Åklagaren om friande våldtäktsdomen: Har för avsikt att överklaga

26-åringen och kvinnan hade kontakt via nätet, och i slutet av februari tog de in på hotell i Stockholm. Kvinnan blev biten i halsen, fick ett hårt tag om halsen och hår bortslitet, enligt åtalet. Mannen ska också ha hållit fast kvinnan och slagit mot hennes underliv. Under den delen av det misstänkta övergreppet befann sig en väninna i rummet, och hon vittnade till kvinnans fördel.

Metro har utan framgång sökt de två nämndemännen som friade mannen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset