Ett par kritiska blogginlägg om sjukförsäkringen varje månad. Det fick Försäkringskassan att anse att stelopererade Lisbeth Forsberg har en arbetsförmåga på 25 procent – nu kan hon tvingas sälja huset.

John Ash

Lisbeth Forsberg från Mjölby är stelopererad i ryggen och kan inte jobba. Men efter att ha bloggat om sjukförsäkringen anser Försäkringskassan  att hon har arbetsförmåga.

Lisbeth Forsberg, 51, från Mjölby är stelopererad i ryggen och har inte kunnat jobba på många år. 2010 blev hon utförsäkrad och har sedan dess haft aktivitetsstöd från Arbetsförmedlingen.

LÄS MER: Försäkringskassan till svårt sjuk: När ska du dö?

Efter en operation har läkare kunnat konstatera att Lisbeth inte kommer att kunna bli bättre i ryggen, vilket är anledningen till att hon nu inte kan vara inskriven på Arbetsförmedlingen längre.

– Så då skickade jag in en ansökan för hel sjukersättning. Skulle jag inte få den vet jag inte hur det skulle gå till. Till och börja med skulle jag tvingas sälja huset, säger hon.

När handläggaren från Försäkringskassan tog fram ett underlag för beslut menade man att Lisbeth har en arbetsförmåga på 25 procent – för att hon bloggar på Solrosuppropet, en ideell gräsrotsrörelse som arbetar för en förändrad sjukförsäkring, tre till fyra timmar i månaden.

– Min kropp är en belastning. Men huvudet fungerar ju, åtminstone de dagarna jag är pigg och glad. Folk undrar hur jag kan fortsätta att vara så positiv och det har med det här att göra: att huvudet fungerar och att jag fortfarande kan vara med och påverka. Det är absurt att det anses innebära att jag har arbetsförmåga.

LÄS MER: Hillevi Wahl: ”När hon såg sig i spegeln grät hon som ett barn”

Till och med det faktum att hon ens låter sig intervjuas tror hon kan påverka Försäkringskassans bedömning om hon har rätt till att få vara sjuk på heltid. Men det struntar hon i. Det är redan för sent i hennes fall, tror hon.

– Någonstans, med tanke på bloggen, känns det som att jag är redan körd. Så jag kan ta skiten. Men kan den här kampen betyda någonting för någon annan är det värt massor.

Cecilia Udin, försäkringssamordnare på Försäkringskassan, menar att det inte finns någon specifik beskrivning över vad man får göra utan att det ska anses som att man har arbetsförmåga.

– Jag kan inte säga var skillnaden går. Vi ska hitta förmågorna utifrån begränsningarna som beskrivs, vilket bedöms i varje enskilt fall. Men det är så klart jätteviktigt att man ändå har ett socialt liv. Det är inget man ska bli fråntagen.

Hon kan inte säga något om varför man gjort som man gjort i Lisbeths fall.

– Men Försäkringskassan letar inte på det sättet i ett enskilt ärende. Vi tar reda på så mycket som möjligt från den enskilde själv, säger hon. 

 

Några av de många artiklar som Metro har skrivit om Försäkringskassans bedömningar. 

”Blir en självpåtagen isolering”

Den ideella gräsrotsrörelsen Solrosuppropet arbetar bland annat för en förändrad sjukförsäkring. Ordförande Carina Wellton menar att sidan just nu granskas av Försäkringskassan i syftet att hitta sjuka personer som bloggar – och därmed i stället borde kunna arbeta, enligt myndigheten.

– Men de får gärna snoka i jakt på folk som utnyttjar systemet, för sådana finns inte på sidan, säger hon.

Samtidigt menar hon att de måste sätta upp tydliga riktlinjer på vad man som sjuk får göra och inte göra. Inte minst med anledning av att eLisbeth Forsberg kan nekas sjukersättning på fulltid på grund av sitt bloggande.

– Som det ser ut i dag tenderar de med sjukpenning att isolera sig helt av ren rädsla. Då blir det en självpåtagen isolering. Det måste klargöras. Får man vara aktiv politisk? Får man blogga? Får man vara på Facebook? säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset