Pontus Jansson gillar det nya landslaget.
Pontus Jansson gillar det nya landslaget.

Pontus Jansson gick efter EM i somras hårt åt förre förbundskaptenen Erik Hamréns taktiska brister.– Jag sade vad jag tyckte och jag står för det jag sade, säger han.Redan efter några dagar med nye förbundskaptenen Janne Andersson ser mittbacken en klar förbättring.

– Jag har fått ett fantastiskt bra intryck. Både Janne och Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten) är väldigt tydliga med vad de vill och lägger fram det på ett tydligt sätt. Det också viktigt, hur man lägger fram det. Vi har haft tre riktigt bra taktiska träningar, säger Jansson.

– Bättre start, rent tydlighetsmässigt, kan man inte få.

Hamréns hattande med backlinjen och svårigheter att hitta en klar linje i främst det defensiva spelet men också hur laget fungerade kollektivt, fick ofta massmedial kritik. Från spelarna var det mest tyst, i alla fall från de som var med.

Saknades strategi

Efter avslutad karriär har en och annan tagit bladet från munnen och vädrat synpunkter på hur landslaget sköttes under Hamrén. Anders Svensson och Jonas Olsson är två som vågat öppna munnen. Jansson gjorde det, trots att han är mitt uppe i karriären.

– Det saknades en tydlig bild, en klar strategi, hur vi skulle spela fotboll. Den ser vi ut att få nu, säger Jansson.

Det behövdes inte mer än några träningar på Bosön under landslagets nya ledarskap förrän Jansson kunde se en klar skillnad mellan Hamrén och Andersson.

– Jag var visserligen inte med i början av Eriks tid i landslaget, men jag står för vad jag sade efter EM. Inget snack om det. Sedan var det också i ren frustration. Inte för egen skull (Jansson spelade inte en minut i Frankrike) utan för svensk fotbolls skull för att det inte gick så bra som alla ville, säger Jansson.

Han vill inte säga om han hade stöd i sin kritik från fler spelare.

– Jag ska inte stå här och prata för andra. Det får ni fråga dem, men jag är ärlig och säger vad jag tänker och tycker.

Borde pratat med Hamrén

– Folk kanske tror att jag säger det här för att jag inte fick spela, men det var verkligen så att jag var frustrerad för svensk fotbolls skull. Jag tycker att vi borde ha gjort bättre ifrån oss än vad vi gjorde, helst när man tittar på länder som Island och Nordirland som enligt mig hade sämre lag.

TT: Var det bristen på taktisk tydlighet som du var mest kritisk mot?

– Ja, jag tyckte det. Men jag borde ha sagt det till Erik också, men nu blev det inte så när vi skildes åt tidigt efter sista matchen.

TT: Har du fått medhåll?

– Ja, det tycker jag. Men jag har också fått höra att jag är bitter för att jag inte fick spela.

Jansson fortsätter:

– En svensk styrka i alla lagidrotter har alltid varit laget och det är den känslan Janne och Peter vill få fram. Jag som följt Janne och Norrköping har en klar bild över vad han vill, men alla kanske inte har det. När man går ut på planen vill man veta vad man ska göra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset