Kroatiska bröderna Martin och Valent Sinkovic vann OS-guld i dubbelsculler.
Kroatiska bröderna Martin och Valent Sinkovic vann OS-guld i dubbelsculler.

Delad glädje är dubbel glädje heter det ju. Förmodligen är den ännu större när paret som delar lyckan är syskon.

Den kroatiska brödraduon Valent och Martin Sinkovic – 28 respektive 26 år gamla – tog sig förbi Litauen och vann guld i roddens dubbelsculler. Norge tog sin första OS-medalj i Rio, ett brons, genom Kjetil Borch och Olaf Tufte.

I damernas dubbelsculler blev det ett fjärde OS-silver för 40-åriga brittiskan Katherine Grainger. Hon och partnern Victoria Thornley ledde i stort sett hela loppet men blev omrodda av polskorna Natalia Madaj och Magdalena Fularczyk-Kozlowska. Grainger slutade tvåa i Sydney 2000, Aten 2004 och Peking 2008 innan hon fick sitt guld i London 2012 – då tillsammans med Anna Watkins.

I herrarnas tvåa utan styrman gick det som det alltid gör. Nyzeeländarna Eric Murray och Hamish Bond är obesegrade tillsammans och har i och med OS-guldet vunnit 69 lopp i rad sedan de satte sig i samma båt 2009. I lättviktsfyran utan styrman vann Schweiz före Danmark – bronsmedaljörer i London – och Frankrike.

De två första roddgulden gick till Tyskland, i fyrsculler. Både damerna och herrarna var lite mer än en sekund före loppens tvåor, Nederländerna respektive Australien.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset