Bilden är hämtad från en recension av Chillout-sushi i Malmö. 
Bilden är hämtad från en recension av Chillout-sushi i Malmö. 

Trenden att fotografera sin mat, och sedan dela med sig av bilderna på sociala medier, växer. Och inte till allas glädje. I New York har det gått så långt att restaurangerna infört fotoförbud av deras mat. I Sverige välkomnas dock plåtandet.

I New York pågår debatten om matfotograferandet för fullt. Flera restauranger har tröttnat på det eviga plåtanden och faktiskt förbjudit sina gäster att ta bilder på sin mat.

– Gästerna bländas av blixtar och störs av folk som klättrar på stolar för att hitta den bästa vinkeln, berättar New York-kocken David Bouley.

Förbuden har lett till en del dispyter mellan restaurangpersonalen och dess gäster. En brittisk krogbesökare, Niamh, berättar för The Guardian om hur hon ombads radera bilderna hon tagit på en restaurang.

– Det var som att jag på något sätt stulit den rökta laxens själ, säger hon vidare.

På restaurang Niklas/ Kåken har man inga planer på att införa fotoförbud på sin mat.

– Vi strävar efter att ha en social, levande krog med puls och ser inget negativt med det, snarare tvärtom. Sedan kan jag förstå att upplevelsekrogar kanske tycker annorlunda, säger restaurangchef Mathin Lundgren.

Metros krogexpert, Jonas Cramby säger vidare att stämningen just nu är väldigt avslappnad på krogarna i Stockholm. Men själv fotar han inte sin mat.

– Nej det ser ändå lite illa ut. Och rätt krogvett säger att telefonen inte ska vara framme på bordet utan man ska ägna sig åt sitt sällskap.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset