Attacker på internet ökar.
Attacker på internet ökar.

Under 2017 ökade så kallade cryptojackingattacker med 8 500 procent jämfört med förra året. På listan över länder utsatta för dessa attacker hamnar sverige på plats 21, det visar en ny studie.

Internetsäkerhetesföretaget Symantec har undersökt hur olika typer av virus och attacker på internet har utvecklats under det gångna året. Studien visar att så kallade crytojackingattacker har exploderat.

LÄS MER: Virus sprids på Facebook Messenger – ser ut att vara Youtubeklipp

Jämfört med 2016 har denna typ av attacker ökat med hela 8 500 procent. Dessa attacker går ut på att virus tar över delar av datorer för att gräva efter kryptovalutor.

Studien gör slutsatsen att det är det ökade priset på många kryptovalutor som till exempel Bitcoins som ligger bakom ökningen.

Symantec har även undersökt andra typer av internetattacker i totalt 157 länder. Sverige hamnar strax över mitten på listan över de flesta hoten. Men på just cryptojackingattacker hamnar Sverige på 21:a plats.

Traditionellt sett är det främst windowsdatorer som har varit utsatta för attacker. Men under det senaste året har en ökning på cirka 80 procent mot macdatorer.

LÄS MER: ”Nytt Facebookvirus sprids – så här tar du bort det”

Även mobiltelefoner blir allt mer utsatta. Attackerna mot mobiltelefoner har ökat med 54 procent sedan förra året. Enligt Symnantec blockerar de i snitt 24 000 skadliga mobilappar varje dag

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om tech virus