Tre bilder av Fidel Castro: 1961, 2000 och 2016.
Tre bilder av Fidel Castro: 1961, 2000 och 2016.

Kommer Fidel Castros död att göra att de ekonomiska reformerna i Kuba stelnar, eller vinner reformisterna – eller spelar det inte så stor roll?Mycket lär hur som helst bero på USA:s tillträdande president Donald Trump.

När nu Castro avlidit vid 90 års ålder försvinner det historiskt sett stora hatobjektet för många exilkubaner i USA. Då är det också mindre sannolikt att Trump överger det öppnande mot Kuba som president Barack Obama inlett, när andra allt starkare nationer samtidigt kaxar upp sig allt mer mot Washington, tror Richard Feinberg, som var nationell säkerhetsrådgivare åt tidigare president Bill Clinton.

– Det ligger i USA:s nationella intresse att tävla med Kina och Ryssland om inflytande i Kuba och det större Karibien, och att se Kuba som en naturlig allierad i kontraterrorismen, säger Feinberg.

En bromskloss

Fidel Castro bedöms ha varit en bromskloss mot reformer och mer privat ägande. Många menar också att han backats upp av och lierat sig med byråkrater på medelhög nivå som är rädda för att förlora makt.

– De är och kommer att fortsätta vara ett hinder för förändring, säger William LeoGrande, medförfattare av en bok om kubansk-amerikanska relationer.

Den något mer reformistiskt lagde lillbrorsan Raúl Castro, som är 85 år och officiellt tog över makten 2008, kan få lite mer fritt spelrum när storebrodern är död, tror David Jessup, affärskonsult med fokus på Karibien, och liknar Fidel Castro vid en domstol.

– Det tar bort en slutlig överklagandedomstol för de konservativa och samtidigt ger det hopp till de oftast yngre reformisterna i partiet.

Andra pekar på att Fidel Castro var pensionerad sedan flera år tillbaka, att förändring eller inte förändring inte hängde på honom och att skeendena kommer att ha sin gång ändå.

Ett större utbyte av USA:s ekonomiska muskler skulle hur som helst göra gott för den stelnade kubanska ekonomin, som bland annat är tungt beroende av subventionerad olja från det likaledes krisande Venezuela.

Hänger på Trump

Och mycket kommer att hänga på Trump. Under valkampanjen lovade han att stänga ambassaden i Havanna, som öppnades igen i fjol efter ett halvt sekel, och att omförhandla Obamas nya ekonomiska avtal med Kuba. Men att bedöma vad Trump i realiteten tänker göra som president är ungefär lika svårt som att analysera maktspelet inom det kubanska kommunistpartiet.

Många bedömare tror att han kommer att avstå från en hård linje, för att det innebär affärsmöjligheter rakt ner i europeiska och asiatiska företags fickor.

Andra analytiker spekulerar i motsatsen:

– Den tillträdande presidenten Trump kan förenklat se en chans att starta om en konfliktfylld relation för att bevisa att han är den starke man han sade att han är, säger Paul Hare, före detta brittisk ambassadör i Kuba.

Ramon Espinosa/AP/TT
Människor gav sig ut på gatorna i Kubas huvudstad Havanna med bilder av Fidel Castro efter beskedet om hans död.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset