MFF-jubel på Falkenbergs IP.
MFF-jubel på Falkenbergs IP.

Uppdraget: För Malmö FF tillbaka till fotbollstronen.Tränaren Allan Kuhn levererade direkt. Malmö FF har tagit klubbens 19:e SM-guld.– Jag är jättestolt, säger dansken bland segerrusiga MFF-fans på Falkenbergs IP.

Efter 88 minuter på Falkenbergs IP kom beskedet att Elfsborg hade besegrat tabelltvåan IFK Norrköping (2–1) – samtidigt hade Malmö FF enkelt avfärdat redan nedflyttningsklara Falkenberg med 3–0. Två resultat som innebär att MFF är svenska mästare 2016 med en ointaglig sjupoängsledning i allsvenskan.

– Det gjorde ont när vi förlorade cupfinalen och att vi kan vinna det här tre omgångar innan det är slut är jättestort, säger tränaren Allan Kuhn.

Kommit över förlusten i cupen

TT: Har du kommit över förlusten i cupfinalen nu?

– Ja, i dag har jag det, säger han och skrattar.

Dansken insåg att MFF skulle gå mot sitt tredje SM-guld på fyra år när laget i tur och ordning besegrade Elfsborg, Helsingborg, Häcken och Norrköping i omgångarna 23–26.

– Vi fick spelare skadade, vi fick spela med tio man i slutet av en match – då tänkte jag att det är ett bra gäng jag tränar, säger Kuhn med ett leende.

När Malmö FF skulle presentera sin efterträdare till framgångsrike Åge Hareide, som förde klubben till ett SM-guld och två raka Champions League-spel, var Allan Kuhn en överraskning på tränarposten. Efter att främst ha varit assisterande tränare i Danmark, bland annat under Erik Hamrén i Ålborg, var MFF Kuhns första egentliga uppdrag som huvudtränare.

– Det är alltid jättestort att vinna som huvudtränare. Det är jag jättestolt över. Det är en stor dag för mig och det är fantastiskt att komma hem till allsvensk fotboll när jag spelade här i fyra år som spelare (Örgryte) och komma tillbaka och vinna. Jag tycker att allsvenskan är häftig, säger Kuhn.

"Fantastisk publik"

Över 3 000 bortasupportrar intog Falkenbergs IP och gjorde den till sin hemmaborg. När slutsignalen ljöd stormade fansen planen och firade klubbens 19:e SM-guld. Ett facit som gör MFF till "mesta mästare" i Fotbollssverige – ett guld mer än IFK Göteborg.

– Det är viktigt, tycker jag. Men vi fick ju även hjälp av "Blåvitt" när de slog AIK tidigare, säger Kuhn och hyllar publikstödet:

– Vi har en fantastisk publik. Både på Swedbank och på bortaplan. Så har det varit hela säsongen.

MFF var sargat på guldupploppet och saknade sex viktiga kuggar mot Falkenberg – då klev de som fick chansen fram. Den 17-årige talangen Mattias Svanberg spelade redan efter 57 sekunder fram till Jo Inge Bergets ledningsmål. Efter 20 minuter ökade Svanberg på till 2–0 i en match som MFF till slut vann med 3–0.

"Jättetalang"

– Vi ska inte sätta miljoner på hur mycket han är värd. Vi ska ta det lugnt med våra talanger, men han är en jättetalang, säger Kuhn.

Nu väntar kval till Champions League nästa säsong för Malmö FF.

– Det känns fantastiskt bra, men det funderar jag inte på nu, säger mästartränaren Allan Kuhn och skrattar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset