Kulturprofilen Jean-Claud Arnault åtalas för två fall av våldtäkt.
Kulturprofilen Jean-Claud Arnault åtalas för två fall av våldtäkt.

Den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault åtalas nu för två fall av våldtäkt mot en kvinna i Stockholm. Övergreppen ska ha begåtts 2011. "Det finns ett flertal vittnen som ger starkt stöd åt den här kvinnans berättelse", säger åklagaren till Metro.

Den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault, som har starka kopplingar till Svenska Akademien, åtalas nu.

– Jag har väckt åtal för två misstänkta våldtäkter, och det rör sig om en och samma kvinna som varit utsatt. Det finns ett flertal vittnen som ger starkt stöd åt den här kvinnans berättelse, säger åklagare Christina Voigt till Metro.

 

Misstänks ha våldtagit kvinnan då hon sov

– Jag tycker det finns tillräckligt bra bevisning för att väcka åtal. Men det är tingsrätten som dömer i målet, säger Christina Voigt.

LÄS MER: Krisen i Svenska Akademien i fem punkter

Den första av våldtäkterna ska ha skett i oktober 2011. Arnault ska då ha tagit ”Ett kraftig tag i NN:s nacka och därvid hållit fast henne” innan han våldtog henne, enligt åtalet.

Den andra händelsen ska ha skett i december samma år då han ska ha genomfört ett samlag med kvinnan som ”på grund av sömn befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd”, enligt åtalet.

Vilken eventuell relation hade Arnault till kvinnan?

– Det vill jag inte uttala mig om, säger Christina Voigt.

Finns det någon teknisk bevisning?

-Nej, det finns det inte.

När anmäldes de här misstänkta våldtäkterna?

– Under 2017.

Varför anmäldes de inte tidigare?

– Det kommer komma fram i tingsrätten. Jag har inget svar på det just nu.

”Blivit förnedrad på ett synnerligen allvarligt sätt”

Advokat Elisabeth Massi Fritz, biträder kvinnan.

”Min klient är lättad och nöjd över att åklagaren i dag väcker åtal angående två fall av våldtäkt. Det finns omfattande stödbevisning som ska prövas i domstol. Jag och min klient kommer biträda åtalet och vi kommer även föra skadeståndstalan. Min klient har mått mycket dåligt av händelserna och hon har blivit kränkt och förnedrad på ett synnerligen allvarligt sätt”, skriver hon i en kommentar till Metro.

Arnault utreddes tidigare för fler misstänkta våldtäkter och sexuella ofredanden, som skulle ha begåtts mellan 2013 och 2015, men den delen av förundersökningen lades ner i mars.

LÄS MER: Uppgifter: Kulturprofilen läckte Nobelvinnare

Om straffvärdet, säger Christina Voigt:

– Generellt kan jag säga att om man döms för våldtäkt så är minimistraffet två års fängelse. Jag kan nu inte säga på vad jag kommer yrka på i det här fallet.

Arnault nekar till brott.

Metro har sökt Jean-Claude Arnaults advokat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset