Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman tror fler avhopp är att vänta.
Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman tror fler avhopp är att vänta.

Under fredagen har tre ledamöter lämnat sina stolar i Svenska Akademien. En katastrof, enligt Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman. "Ingenting annat än en bombmatta rakt i Börshuset", säger han till Metro.

Krisen för Svenska Akademien är total efter fredagens tre avhopp. Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund, tidigare ständig sekreterare, har under dagen annonserat sin sorti som ledamöter. Enligt Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, är detta en total katastrof för Svenska Akademien.

– Det här är ingenting annat än en bombmatta rakt i i Börshuset, det är svårt att se hur de ska komma vidare från det här, säger han till Metro.

Efter avhoppen från Akademien: Flera stolar står tomma

Enligt honom påverkar den senaste tidens turbulens kring Svenska Akademien anseendet för Nobelpriset i litteratur.

– Om den institution som delar ut Nobelpriset tappar allt förtroende i allmänhetens ögon är det klart att det påverkar även Nobelpriset i litteratur. Och när Nobelpriset i litteratur tappar status tappar även Svenska Akademien status – de hamnar i en nedåtgående spiral där de till slut inte kommer ha mer betydelse än vilken institution som helst.

Björn Wiman drar paralleller till Karolinska Institutet och Macchiarini-skandalen.

– Det här är en skandal som går djupare in i Akademien än vad Macchiarini-skandalen gjorde för Karolinska. Det var ju bekymmersamt för Nobelpriset i medicin, det var det, men den institution som delar ut det medialt mest uppmärksammade och glansfulla pris av de alla befinner sig just nu i fritt fall.

LÄS MER: Macchiarini försvarar omstridda ingrepp

Hur viktig är Svenska Akademien för den svenska kulturen?

– Akademien är oerhört viktigt för det svenska kulturlivet, det är därför det här är så allvarligt. Det är klart det är allvarligt för Svenska Akademiens anseende, men det är även allvarligt på bredare sikt för svensk kultur och för svensk offentlighet.

På vilket sätt?

– Det här är en institution som bär på otroligt mycket makt och betydelse och gör ett otroligt viktigt arbete. Om de inte kan fortsätta göra det arbetet med förtroendet i behåll så skadar det svensk kultur och i förlängningen den svenska offentligheten.

I Svenska Akademiens stadgar, paragraf 12, står det att det måste finnas 12 ledamöter på plats för att kunna välja in nya medlemmar. I dagsläget är de 13 aktiva ledarmöter. Björn Wiman tror att fler avhopp är att vänta.

– De börjar närma sig en kritisk punkt där de inte kan ta in några nya. Då får de sitta där i en allt mer decimerad skala fram till Akademien helt enkelt dör. Det tror jag dock inte kommer att hända, jag tror att det kan komma fler avhopp och jag tror att det kommer ske någon form av kompromiss kring detta, men det innebär inte skadorna för Akademin inte lever vidare. De är djupa.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset