– Det är sjukt om personalen övervakas, säger studenten Emanuel Danielsson, 23, som handlar på Folkes Livs i Uppsala dagligen.
– Det är sjukt om personalen övervakas, säger studenten Emanuel Danielsson, 23, som handlar på Folkes Livs i Uppsala dagligen.

Häromdagen kom larmet från anställda på Ica-butiken Folkes Livs i Uppsala.
– Ett antal anställda har varit i kontakt med oss och berättat om en hemsk psykosocial miljö, säger Eva Enström Johansson på Handels. Det är kränkningar, hot om uppsägning och utskällningar framför kunderna. Jag lider verkligen med personalen.

För Handels har anställda berättat att arbetsgivaren har kopplat butikens övervakningskameror till sin mobiltelefon för att kunna kontrollera hur arbetet sköts. Droppen för några anställda blev att bilder på personalen ska sättas upp i butiken för att kunderna ska kunna betygsätta dem. Betygen ska enligt uppgift avgöra hur stor bonus de får.
– Det kommer att bli ett mobbningssystem. Att få mer i lön bara för att man ler eller ser bra ut är så fel, säger en av de anställda till Upsala Nya Tidning.

När Metro besökte Folkes Livs i går höll arbetsgivaren Fredrik Andersson ett möte med sina anställda och en beteendevetare.
– Flera anställda som trivs här är jättearga på dem som sagt det här, så nu är personalen uppdelad i två läger, säger Fredrik Andersson.
– Det känns för jäkligt, och obegripligt, att några i personalen upplever arbetsmiljön på det sättet.
Betygssystemet handlar om att kunderna ska få bättre service.

I dag kommer Handels att kontakta arbetsgivaren eftersom varken jourschemat eller betygssystemet har förhandlats med facket.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset