Efter att Panama-dokumenten offentliggjordes valde  Greta  Larsson Serra  att avsluta sina konton hos Nordea efter 25 år som kund.
Efter att Panama-dokumenten offentliggjordes valde  Greta  Larsson Serra  att avsluta sina konton hos Nordea efter 25 år som kund.

Nordeas kunder rasar efter att det avslöjats att banken hjälpt sina allra förmögnaste kunder att skapa offshore-bolag för att slippa betala skatt. ”Har varit kund sedan barnsben men nu räcker det” är en av många kommentarer på bankens Facebook-sida.

Efter att Panama-dokumenten läckt har det synts många upprörda kommentarer på Nordeas sociala medier. ”Jag skäms för att ha Nordea som bank” skriver en kund. Många meddelar också att de har eller ska byta bank. Här är några av dem:

”Avslutar mitt konto i morgon. Affärsetik och moral är uppenbarligen inte era ledord. Önskar er en komplett bankrusning.”

”Nu har jag ringt och bett om att ha ska stänga av mitt konto hos er!! Fy skäms på er!! DÅLIGT NORDEA!!!!!!!”

►LÄS MER: 9 saker du behöver veta om Panama-läckan

”Sparandet är sedan länge flyttat och nu har jag definitivt fått nog av erat fiffel, nu flyttas även lönekontot!” ”Hej! Jag har varit Nordea-Kund hela mitt vuxna liv. Jag vill veta hur man byter bank med bostadslån och allt? Ni har en ideologi som inte överensstämmer med min.”

En av de som väljer att lämna Nordea är Greta Larsson Serra. Hon har varit kund i 25 år, men efter att hon fått nys om inblandningen i Panama-skandalen fick hon nog och bestämde sig för att säga upp sina konton.

– När jag först hörde om inblandningen blev jag riktigt jäkla förbannad. Det hänger ihop med att man som enskild kund inte vill stödja skatteflykt, det handlar om etik och moral, förklarar hon.

Det som upprör Greta mest är att Nordea, genom att hjälpa kunder med skattefusk, visar på att det är en okej handling. Något som hon känner att hon måste protesrea emot.

– I min värld är det inte okej att smita från skatten. Den betalar skola, vård och omsorg – något som även de rika i samhället tar del av. För mig är det här viktigt, jag har själv handikappade barn och är beroende av att välfärdsystemet fungerar. Det blir personligt på ett annat sätt och det gör mig extra arg att se när andra inte gör rätt för sig.

►LÄS MER: Därför ska du bry dig om Panamaläckan

Under dagen avslutade hon sina konton hos Nordea och reaktionerna var näst intill inga. Ingen frågade henne varför hon valde att, efter 25 år, byta bank. Och efter att ha fått uppgifter om Nordeas fiffel vet hon inte om hon någon gång kommer få förtroendet tillbaka för storbankerna.

– Vi skattebetalare har varit med och räddat bankerna när det behövdes och sedan gör de såhär och försöker komma undan, det är omoraliskt.

Metro har sökt Nordeas presschef Magnus Nelin för en kommentar, men har ännu inte fått svar. Till Dagens Industri sa han tidigare under dagen att det bara är Nordea i Luxemburg som varit inblandade i att skapa offshore-bolag.

– Det är väldigt mycket olika uppgifter som cirkulerar och vi behöver sortera i det här materialet, se vad som verkligen finns och se om vi behöver agera, sa Magnus Nelin till Dagens Industri.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi