Kung Carl Gustaf öppnar riksmötet i riksdagen.
Kung Carl Gustaf öppnar riksmötet i riksdagen.

Värderingar har varit ett ofta återkommande tema inom politiken den senaste tiden. Det togs också upp av kungen, när han öppnade riksmötet 2016/17.– Jag hoppas att alla vi svenskar, i Sverige och utomlands, står upp för våra värderingar, sa han i sitt tal.

– Det handlar om värderingar som tron på allas lika värde, jämställdhet mellan män och kvinnor, tron på ett demokratiskt styressätt och religions- och yttrandefrihet, fortsatte statschefen.

Strax före klockan 14 anlände kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip, prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine till riksdagen efter en kortege från slottet. Där välkomnades de av riksdagens talman Urban Ahlin och under promenaden in till kammaren hördes intågsmusik spelad av trumpetare ur Livgardets dragonmusikkår. Väl på plats sjöng församlingen Kungssången och gitarristen Janne Schaffer uppträdde.

Var utvandringsland

Därefter var det dags för kungen att öppna riksmötet, på begäran av talmannen. I sitt tal inledde han med att tala om att många händelser det senaste året skakat om både världen, och Sverige. Vi måste fortsätta tro på samarbete länder emellan, sa han och påminde om gångna tider.

– Sverige har haft fred i över 200 år och är i dag ett av världens mest välmående länder. Så har det inte alltid varit. För drygt 100 år sedan var vi ett fattigt land, som människor lämnade. Vi har gått från att vara ett utvandringsland, till ett land som många söker sig till.

Kungen talade också om vikten av att förvalta Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd, som ett sätt att göra landets röst hörd. Han framhöll också forskning och innovationer som viktigt för Sverige. Han avslutade med att betona riksdagsledamöternas ansvar inför framtiden, och att de därför bör ta kloka beslut.

– Ni är valda av de medborgare som har rösträtt i dag. Men de vägval ni gör i dag påverkar framtiden för så många mer.

Två ceremonier

Tidigare under dagen har de 349 ledamöterna ropats upp och en kyrklig och en sekulär ceremoni hållits. Gudstjänsten, som handlade om samhällsansvar, hölls i Storkyrkan och där kunde de medverkande bland annat lyssna till tal av jämställdhetsexperten Gertrud Åström. På plats fanns bland andra statsministern och partiledarna för Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Även kungafamiljen besökte gudstjänsten.

För första gången hade den alternativa, sekulära ceremonin fått officiell status. Den anordnas av föreningen Humanisterna, och besöktes i år av bland andra inrikesminister Anders Ygeman (S) och justitieminister Morgan Johansson (S).

Efter riksmötets öppnande tar statsminister Stefan Löfven (S) plats i talarstolen, för att läsa upp regeringsförklaringen, som beskriver vilken politik regeringen tänker driva kommande år.

Henrik Montgomery/TT
Inrikesminister Anders Ygeman (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) samtalar med konstnären Ernst Billgren vid den sekulära ceremonin.
Jonas Ekströmer/TT
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) vid dagens gudstjänst i Storkyrkan i Stockholm.
Henrik Montgomery/TT
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och Birgitta Dahl, före detta talman, anländer till den sekulära ceremonin på Konstakademin inför riksmötets öppnande.
Claudio Bresciani/TT
Statsminister Stefan Löfven (S) och hans fru Ulla vid gudstjänsten i Storkyrkan.
Pontus Lundahl/TT
Statsminister Stefan Löfven (S) anländer till Riksdagshuset inför riksmötets öppnande.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset