Sörjande samlas efter den thailändske kungen Bhumibol Adulyadejs bortgång.
Sörjande samlas efter den thailändske kungen Bhumibol Adulyadejs bortgång.

En ettårig sorgeperiod och kungahusets förmögenhet är stora orosmoln i Thailands ekonomi sedan kung Bhumibol Adulyadej har avlidit.Till det kommer en ökad risk för politiska oroligheter, som kan skrämma bort turister och investerare.

Den avlidne kungen Rama IX, som satt på tronen i över 70 år, var en stabiliserande faktor, enligt Gareth Leather, ekonom specialiserad på Asien hos analysföretaget Capital Economics i London.

– Risken nu är att saker och ting faller samman igen med den nya monarken, kronprinsen. Han är inte lika populär, har inte samma mandat och förtroende, säger Leather.

Skrämma bort investerare

Skulle det urarta i nya våldsamheter kan det slå hårt mot turismen, som står för 10 procent av landets ekonomi. Politisk oro skulle även hämma inhemsk konsumtion och skrämma bort utländska investerare, tror Leather.

– Effekterna på ekonomin kan bli ganska betydande.

Efter kungens död utlyser nu den thailändska regeringen fredagen som en nationell sorgedag. Men börsen och andra thailändska institutioner kommer att hålla öppet som normalt, enligt ett uttalande från den thailändska börsen, skriver Reuters.

Det thailändska kungahusets tillgångar uppskattas vara värda hundratals miljarder kronor. En stor del kontrolleras via vad som kallas Kungliga fastighetsbyrån, som sitter på betydande thailändska fastigheter och stora andelar i stora thailändska industrier.

Hur detta kommer hanteras blir av största vikt på kort sikt, enligt Anders Engvall, forskare på Handelshögskolan i Stockholm.

– Vi har sett att osäkerheten kring det här aktieinhavet har lett till stora fall på Bangkokbörsen de senaste dagarna, säger Anders Engvall till TT.

Ett annat stort orosmoln är hur kungens son kommer att regera.

"Väldigt intensiv person"

Kronprins Maha Vajiralongkorn är inte bara arvtagare till tronen, utan tar även över kontrollen över kungahusets stora förmögenhet.

– Vi vet inte hur han kommer att hantera det här stora innehavet. Vi vet att han är en väldigt intensiv person och har tidigare agerat väldigt känslostyrt. Om han tar med sig det i förvaltningen av förmögenheten kan det få negativa effekter, säger Engvall.

En annan riskfaktor är effekterna av den ettåriga sorgeperioden som regeringen har tillkännagivit. Det kommer bland annat innebära att valet som skulle hållas nästa år kommer att skjutas upp, vilket i sin tur riskerar att viktiga offentliga investeringar skjuts på framtiden.

– Man har satt stora förhoppningar till ett stort offentligt investeringsprogram som ska rullas ut den kommande tiden. Men nu är det osäkert om det kommer att genomföras, vilket gör att återhämtningen kommer att gå långsammare än vad man hoppas, säger Engvall.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset