Peter Vilidu säger att Svenska Jägareförbundet består av ”businessgubbar som tycker det är kul att jaga”.
Peter Vilidu säger att Svenska Jägareförbundet består av ”businessgubbar som tycker det är kul att jaga”.

Hovjägare Peter Vilidu går till hårt angrepp mot Svenska Jägareförbundet i ett reportage i jaktmagasinet Big Game. ”Det är en skamfläck”, säger han.

I intervjun är hovjägaren Peter Vilidu starkt kritisk till Svenska Jägareförbundet och tycker att det finns för många jägare.

– Lägg ner Svenska Jägareförbundet och börja om. Det är en skamfläck. De jobbar mot ett enda mål: att tjäna pengar. Därför lurar de ungdomar att bli medlemmar, säger han till jaktmagasinet Big Game.

Han tycker att utbildningsnivån hos nya jägare är alldeles för låg.

– Låt säga att jag har två kompisar. Den ena vill börja spela golf och den andra vill börja jaga. Vem tror du är klar med sin utbildning först? Den blivande jägaren förstås. Och det är han som sedan får tillstånd att ha vapen och ska gå ut och skjuta på levande djur. Hur fan hänger det ihop? 

LÄS MER: Rådjurens mamma dog – då fick de flytta in hos jägare

Han säger att Svenska Jägareförbundet består av ”businessgubbar som tycker det är kul att jaga”.

Redan vid 28 års ålder kunde Peter Vilidu titulera sig som hovjägare. Med 30 år på jobbet kan han konstatera att jaktintresset är stort i kungafamiljen. 

– De har fått den rätta förståelsen för vad jakt handlar om. Både när det kommer till säkerhet och etik. Och de fattar att man inte kan gå rätt fram emot ett vilt även om man är kung. Man måste lägga sig ner på knä och börja krypa. Och det gör de. Fy fan, de kan krypa 300 meter i koskit. Kungen likaså.

Metro har varit i kontakt med Svenska Jägareförbundet som valt att inte kommentera uppgifterna.

Peter Vilidu har även gjort en del jakt-tv under åren. Bland annat tillsammans med skådespelaren Per Morberg i TV4-programmet ”Jakt och fiske”. Och han avslöjar att skådespelaren var en usel skytt.

– Morberg kunde inte skjuta till en början. Det var ett rent helvete. Jag sa till och med att: ”Nu lägger vi ner, jag är inte med längre, det här går inte”. 

Men han sansade sig och tvingade Per Morberg att åka till skjutbanan och skjuta 1 000 skott.

– Och det gjorde han. Och sedan sköt han mycket bättre och vi kunde fortsätta.

►LÄS MER: Jägareförbundet: Bästa sättet att bevara dem är att skjuta dem​

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur