Masrour Barzani. Arkivbild.
Masrour Barzani. Arkivbild.

Terrorgruppen IS kommer att bjuda mycket våldsammare motstånd under nästa fas i slaget om storstaden Mosul i Irak. Hela bostadsområden kommer att jämnas med marken vid angreppen eftersom IS förberett med försåtsminering, enligt en kurdisk militärstrateg.

Masrour Barzani, chef för den kurdiska regionala regeringens säkerhetsråd, förutspår att kampen mot IS är långt ifrån över även om man lyckas driva ut terrorgruppen ur Mosul.

– Striderna mot Isis (en annan förkortning för IS) kommer att pågå under lång tid. Inte bara militärt utan även ekonomiskt och ideologiskt, säger han i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

Barzani berättar att irakiska styrkor har haft snabba framgångar med att driva ut IS-krigare från östra Mosul sedan kurdiska peshmergaenheter brutit igenom terrorgruppens första försvarslinjer.

– Allteftersom de blir mer desperata och omringade kan vi vänta oss att de kommer att strida allt våldsammare.

IS har under de tre veckor slaget om Mosul pågått använt sig av drönare med sprängmedel, artillerigranater fyllda med klor- och senapsgas och högeffektiva krypskyttar. Kurdiska styrkor har förstört över 50 bilbomber, enligt Barzani.

Han varnar för att slaget om västra Mosul kommer att bli mer komplext på grund av dess många trånga gränder och gator där det inte går att använda stora militärfordon. Barzani pekar också på att fienden är beredd att strida in i döden för att försvara vad IS betraktar som "huvudstad" i den irakiska delen av sitt så kallade kalifat.

TT
Mosul i Irak.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset