Katalonien och Kurdistan röstar om självständighet i år. Skottland väntas hålla en andra folkomröstning i frågan och Somaliland hoppas bli erkända som nation.
Katalonien och Kurdistan röstar om självständighet i år. Skottland väntas hålla en andra folkomröstning i frågan och Somaliland hoppas bli erkända som nation.

Vägen till att bli världens yngsta nation kan öppnas för Kurdistan efter dagens folkomröstning. Senare i höst väntas invånarna även i den spanska regionen Katalonien rösta om självständighet. Men det finns många fler områden som vill bryta sig loss och bilda egna nationer.

Spaniens premiärminister om Kataloniens parlament: ”en olydnad som inte går att tolerera”.

Skottland

När skottarna gick till valurnorna för att rösta om självständighet 2014 föll separatisterna på målsnöret – 55 procent röstade nej till att bryta sig loss från unionen med England, Wales och Nordirland. Men efter brexit-omröstningen förra året, då majoriteten i Skottland röstade för att stanna i EU, har diskussioner om en ny folkomröstning blossat upp.

I slutet av mars begärde Skottlands regeringschef, försteminister Nicola Sturgeon, formellt tillstånd om att hålla en andra folkomröstning.

Enligt en opinionsundersökning som genomfördes i mars vill 49 procent av skottarna lämna Storbritannien och en tredjedel kan tänka sig att diskutera frågan.

Veneto 

Invånarna i regionen Veneto i norra Italien röstade 2014 ja till att bryta sig loss från Italien och bilda en egen stat. Drygt två miljoner invånare deltog i en inofficiell online-röstning och 89 procent röstade för en självständig stat.

I april i år beslutade regionens president, Luca Zaia, att det ska hållas en folkomröstning om självständighet den 22 oktober men utgången blir inte bindande.

Venedig var en egen stat under drygt 1100 år och det var först på 1800-talet som landet annekterades av Österrike för att sedan bli en del av Italien 1866.

Somaliland

I praktiken har regionen Somaliland i Somalia fungerat som en självständig stat sedan den somaliska regeringskollapsen i början av 90-talet. Regionen utropade sig redan då till en självständig stat men har ännu inte erkänts av något annat land.

Efter brexit-omröstningen förra året sade regionens utrikesminister, Saad Ali Shire, att han hoppades att Storbritanniens val att lämna EU skulle göra det möjligt för dem att erkänna Somaliland, enligt The Guardian.

Till skillnad från övriga Somalia har Somaliland varit relativt fredligt de senaste 25 åren.

Transnistrien

Den lilla regionen Transnistrien i norra Moldavien kallas ibland landet som inte finns. Efter Sovjetunionens fall utbröt ett kort men blodigt krig mellan regionen och Moldavien. Transnistrien fick stöd av Ryssland och lyckades hålla bibehålla kontroll över området men tillhör formellt Moldavien.

Inga andra länder har erkänt Transnistrien men regionen har egna lagar, polis, militär och en egen valuta. Efter den ryska annekteringen av Krimhalvön bad Transnistriens talman Ryssland att annektera regionen – en begäran som avslogs.

Flandern

Belgien består av tre regioner, fransktalande Vallonien i söder, flamländska Flandern i norr och Brysselregionen. Den flamländska självständighetsrörelsen uppstod redan på 1800-talet när regionen styrdes av Österrike men har på senare år växt sig allt starkare.

2001 startades partiet Nya Flamländska Alliansen (N-VA) som verkar för en långsam och fredlig separation från Belgien. I valet 2014 fick N-VA strax över 20 procent och 33 av 150 mandat i Belgiens federala parlament. Partiet blev samma år det största partiet i det flamländska parlamentet med 31 procents stöd. Men enligt flera opinionsundersökningar vill majoriteten av flamländarna inte bryta sig loss från Belgien.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om världen politik